Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačno mišljenje

Slovenski Ustavni sud potvrdio Arbitražni sporazum s Hrvatskom

kranj
Goran Stanzl/PIXSELL
23.03.2010.
u 11:21

Mišljenje Ustavnog suda, koje je pravno obvezujuće, u studenom je zatražila slovenska vlada zbog napada javnosti koja ih je optuživala za prodaju teritorija.

Hrvatsko-slovenski Arbitražni sporazum o državnoj granici nije u neskladu sa slovenskim ustavom. Takvo su mišljenje suglasno prihvatili suci Ustavnog suda, objavio je njegov predsjednik Jože Tratnik u nazočnosti predsjednika slovenskog parlamenta Pavela Gantara, premijera Boruta Pahora te ministara vanjskih poslova Samuela Žbogara i pravosuđa Aleša Zalara.

Nakon ovakve odluke slovenski je premijer Pahor izjavio da se zalaže za povlačenje prijedloga skupine zastupnika slovenskog parlamenta da se prije ratifikacije Arbitražnog sporazuma održi prethodni savjetodavni referendum.

- Što se mene tiče, preuzimam osobnu odgovornost da se postupak ratifikacije obavi bez takvog referenduma - kazao je Pahor. Predsjednik parlamenta Gantar u odluci Ustavnog suda prepoznao je elemente koji govore da će za ratifikaciju Arbitražnog sporazuma biti dovoljna većina glasova zastupnika, a ne dvotrećinska većina kako to traže oporbene stranke desnog centra.

Postupak ratifikacije Arbitražnog sporazuma u slovenskom bi parlamentu mogao započeti već na travanjskom zasjedanju. Ustavni su suci danas (utorak) naglasili da je kopneni dio slovensko-hrvatske granice poznat i njezina crta ide granicama općina, odnosno katastarskih općina kakva je bila u vrijeme bivše Jugoslavije.

Za granicu na moru treba uvažavati da je Slovenija obalna država te je i u okviru bivše Jugoslavije bila obalna republika koja je na određenom dijelu Jadranskog mora provodila stvarnu vlast i imala teritorijalni pristup otvorenom moru. Zadaća je Arbitražnog suda konkretizacija takve granice s točno određenim koordinatama, objašnjavaju ustavni suci.

Komentara 75

DU
Deleted user
15:59 23.03.2010.

Gle kako su se ova dva jadnika ( Zeljkoni i Janez ) raspisali. A ne bi vas dva malo odjebali na neki četnički ili slovenski ( ništa bolji ) portal, molim?

OB
-obrisani-
16:31 23.03.2010.

V.I. A kaj si ti tražio u Mercatoru?

KO
kolarjeva3
11:29 23.03.2010.

Ajde , micro dosta je spavanja !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije