Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost regije

Slovenski ministar vanjskih poslova EU povjerenik za Kosovo

zbogar
Reuters
26.01.2012.
u 20:57

Samuel Žbogar vodio je pregovore oko arbitraže u Piranu, a obnašat će i funkciju šefa Europskog ureda na Kosovu

Donedavni slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, koji je vodio i pregovore s RH oko arbitraže u Piranskom zaljevu, imenovan je specijalnim povjerenikom Europske unije za Kosovo. S prvim danom veljače značajno će se povećati prisutnost i utjecaj EU na Kosovu, budući Žbogar od prosinca obnaša i dužnost šefa tamošnjeg europskog ureda.

Osnovni mu je zadatak, izvijestili su iz Vijeća EU, promovirati stabilno, izdržljivo, mirotvorno, demokratsko i multietničko Kosovo. Također, uz europske savjete tamošnjim čelnicima te uz jačanje učinkovitosti Unije, Žbogar ima zadatak doprinijeti konsolidaciji i razvoju ljudskih prava i temeljnih sloboda te osnažiti svaki napredak na kosovskom putu prema članstvu u EU.

Catherine Ashton, visoka povjerenica za vanjsku politiku,izjavila je da se veseli bliskoj suradnji sa Žbogarom.

- Njegova upućenost u prilike u regiji i dugogodišnje diplomatsko iskustvo čine ga izvrsnim izborom za ovu bitnu ulogu, kazala je C. Ashdown.

Žbogarevo imenovanje i dvije dužnosti koje su mu povjerene znak su, tvrdi Ashdown, koliku važnost Europska unija pridaje europskoj budućnosti regije.

Komentara 3

KO
Kosovac
21:45 27.01.2012.

Pa šta ima on sa Kosovom za AP Kosovo je ministar Goran Bogdanović a ne ovaj Žohar. Kosmet u EU ne može bez matice Srbije koja narano neće ići u EU i onda od teg nema ništa.

AS
a_sutra
07:32 28.01.2012.

Sta znaci kad si u EU. Vec se odlucuje ko ce biti zaduzen za Vojvodinu. Mozda Njemacki izaslanik???

DE
dežela
14:39 28.01.2012.

Žbogar, dijete visokih komunističkih dužnosnika s krvavim rukama, odrastao kao princ iz bajke, edukacija i kariera preko reda, na proračunu, dok su obični državljani gladovali, frajer na Floridi uživao, ee ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije