Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantno otkriće

Slovenski dokumentarac: SFRJ svemirski program prodao SAD-u

Europsko prvenstvo u karateu
Foto: Goran Stanzl
1/2
10.01.2012.
u 17:26

Autori Boštjan i Žiga Virc tvrde da je Jugoslavija 1948. godine razvila svoj svemirski program, a svemirski centar izgrađen je na granici Hrvatske i BiH

Slovenski dokumentarni film "Houston, we have a problem" autora Boštjana i Žige Virca otkriva kako je SFRJ u tajnosti razvijala svemirski program te ga naposljetku prodala SAD-u koji je, zahvaljujući tome, uspio poslati čovjeka na Mjesec. Riječ je o šokantnom otkriću čije su prve naznake otkrivene u najavi, dok se produkcija dokumentarca očekuje tek početkom 2013. godine.

Autori u najavi tvrde da je Jugoslavija svoj program razvila na temelju tajnih dnevnika uglednoga slovenskog znanstvenika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski je program uspostavljen već iduće godine. Krajem 1960. godine SAD je saznao za jugoslavenski svemirski program, a u ožujku 1961. godine, tvrde autori, Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U svibnju iste godine tadašnji je predsjednik John Kennedy najavio odlazak na Mjesec.

Što se tiče tajnog podzemnog svemirskog centra, najvećeg u Europi, navodno je riječ o vojnoj bazi Željava na granici BiH i Hrvatske, a američke rakete Saturn i moduli Apollo uglavnom su izgrađeni u Jugoslaviji. Centar je teško oštećen tijekom jugoslavenskih ratova, a područje je minirano, no ispod površine još uvijek postoje nedirnuti ostaci, tvrdi se u najavi.

Komentara 193

IB
istina_boli
19:08 11.01.2012.

Zlovenci lazu , ta baljezganja nemaju veze sa realnoscu. Pa ne kaze se bez veze, lazes ko zlovenac.

OG
Oger
08:46 11.01.2012.

Ova dva Slovenca ocito rade za Hollywood.

OB
-obrisani-
21:37 10.01.2012.

Tito je bio i ostao nasa nada. Ziveo drug Tito!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije