Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.04.2017. u 07:37

Hrvatska je krenula nepoznatim putem, ali nezabilježena je i kontaminirana arbitraža

Čekamo kako će se sve završiti.” Tako nam govore velika imena međunarodnog prava, neki od njih i suci na Arbitražnom sudu u Haagu. A onda ćemo, povjerilo nam ih se nekoliko, i to prilično uzbuđeno, napisati rad o hrvatsko-slovenskom slučaju arbitraže i reperkusijama na međunarodno pravo. Jer Hrvatska je pri izlasku iz arbitraže krenula dosad nepoznatim putem, kao što su i cijeli slučaj kontaminirane arbitraže i daljnji koraci suda, dosad nezabilježeni. Famozni članak 60. Bečke konvencije na koji se poziva Hrvatska pri raskidanju sporazuma o arbitraži apsolutno nikad nije aktiviran pa ne postoji ni presedan na koji se države mogu pozvati. Umjesto njegove aktivacije, države su jednostrano prekidale sporazume. Ni on ne propisuje konačno rješenje – ma koliko to slovenska strana željela, tražeći razloga da Hrvatsku ostavi u procesu. Mehanizam aktivacije članka 60., ako jedna strana ima prigovor, vodi se poveljom UN-a koja pak kaže da stranke “moraju prije svega tražiti rješenje s pomoću pregovora”. Države se u roku od godinu dana mogu pokušati dogovoriti o načinu mirnog rješavanja spora. Hrvatska je službeno pozvala Sloveniju na razgovor, što je Slovenija odbila. U finalnoj fazi pred UN-om, glavni tajnik može imenovati miritelje koji pokušavaju s državama naći rješenje. Sankcija nema. Nakon završetka procesa mirenja, posrednici pišu tek preporuke radi mirnog rješavanja toga spora, koje nisu obvezujuće. UN tako ne daje “dozvolu” za prekid sporazuma.

U svakom slučaju – Hrvatska i Slovenija morat će kad-tad sjesti i dogovoriti rješenje. Bilo da je riječ o razgraničenju, gužvama ili nečemu trećem. Apsolutno bi bilo nepotrebno i opasno da se slovenske provokacije – a, ruku na srce, njih ima, od najave blokade turista, preko razvlačenja žice na hrvatskom teritoriju do gužvi koje su neminovno povezane s pritiskom na Hrvatsku iz Ljubljane, koje Hrvatska naizgled ignorira, ali ih dokumentira, dok diplomacija radi svoj posao – eskaliraju. Tek tad će UN i međunarodna zajednica imati što reći.

> > Odlukom suda vjerojatno ni Slovenija ni Hrvatska neće biti zadovoljne

> > Junckera će u Ljubljani slovenski dužnosnici pitati o arbitraži i teranu

Ključne riječi

Komentara 60

MR
MrkiMedo
07:53 24.04.2017.

U cetvrtak Slovenci imaju praznik spojen s 1. svibnja i masovno krecu na Jadran. Nasa policija treba na granici DETALJNO pregledavati sve putovnice, pa neka se naprave kilometarske kolone. Samo da nasi susjedi malo osjete, sto znaci satima stajati u kolonama.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
09:18 24.04.2017.

Opet se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. Zašto je Hrvatska digla ruku kad je bilo glasovanje o ovoj Uredbi. Malo je prigovarala, ali ipak glasovala. Treba odmah opozvati i pozvati na odgovornost one naše političare koji su glasovali za, jerr ne zastupaju hrvatske interese.

GV
golub Vaso
08:06 24.04.2017.

kakav dogovor o predaji hrvatskog teritorija?!? to bi bio čin veleizdaje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije