Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bruxelles

'Slovenija će sama riješiti probleme'

'Slovenian Prime Minister Alenka Bratusek sits in parliament after her cabinet was confirmed in Ljubljana March 20, 2013. Bratusek said on Wednesday she was determined to revive the economy, overhaul
REUTERS/Pixsell
13.05.2013.
u 22:34

Wolfgang Schäuble: Ljubljana mora restrukturirati svoje gospodarstvo. Olli Rehn: Slovenija nema vremena za gubljenje

Ministri financija euro zone danas su u Bruxellesu raspravljali o Grčkoj, Cipru i Sloveniji, kojoj mnogi analitičari predviđaju sudbinu Cipra, no najvažniji čovjek na tom sastanku, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, izjavio je kako vjeruje da Slovenija neće trebati paket financijske pomoći.

- Slovenija može sama izaći iz svojih problema. Međutim, morat će provesti bolno restrukturiranje svoga gospodarstva - rekao je Schauble uoči početka sastanka Euro grupe, tijela u kojem sjede ministri financija 17 zemalja euro zone i koje je u doba krize postalo jedno od najvažnijih tijela unutar EU. Po završetku sastanka, europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Olli Rehn rekao je kako Komisija još analizira jesu li mjere slovenske vlade dovoljne. Ljubljana je prošli tjedan poslala u Bruxelles program financijske stabilizacije i nacionalni program reformi.

- Prerano je reći jesu li ti programi dovoljni za snažan i vjerodostojan odgovor na velike probleme s kojima je Slovenija ovog trena suočena - rekao je večeras Rehn. Komisija će tu ocjenu imati do 29. svibnja, no Rehn je upozorio da Ljubljana nema vremena za gubljenje. - Čak i ako rješenje ostane izvedivo, kao što je sada, Slovenija nema vremena za gubljenje - rekao je Rehn, naglašavajući da Slovenija treba poduzeti konkretne korake sukladno programima koje je predstavila Bruxellesu.

Slovenci se nadaju da će ispunjavanjem tih programa izbjeći neugodnu mogućnost traženja pomoći od Bruxellesa. Slovenija nije sklona traženju pomoći jer strahuje da će kreditori, u zamjenu za pomoć, nametnuti puno bolnije mjere Slovencima, možda slične mjere koje su nametnute Cipru, gdje su rezovi zahvatili i privatne račune štediša u bankama.

Kako bi izbjegla tzv. "bailout", slovenska vlada planira od 1. srpnja povećati PDV s 20 na 22 posto, od sljedeće godine povećati porez na imovinu, provesti velike uštede u javnoj upravi, privatizirati nekoliko velikih poduzeća i drugu najveću slovensku banku te, općenito, sve loše plasmane iz svih banaka prebaciti u novu, tzv. "lošu banku".

Slovenski ministar Čufer predstavio je danas sve te mjere svojim kolegama iz euro zone, a sljedeći ključan datum za Sloveniju bit će 29. svibnja, kada Europska komisija objavljuje ekonomske preporuke za svaku zemlju EU pojedinačno. Po prvi put takve preporuke dobit će i Hrvatska, ali preporuke za Sloveniju bit će jedne od onih koje će se najviše iščekivati i najpozornije pratiti.

>> Plan za spas Slovenije: Dižu PDV i uvode porez na nekretnine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije