Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varali građane

Slovenac smislio plan na kojem su lihvari zaradili milijune

'Lihvari.1'
''
18.05.2012.
u 22:00

U bijegu je osumnjičeni organizator prijevare Marko Romanič. Jedan je od 18 kreditora koji su izvukli 15 milijuna kuna

U sjedištu USKOK-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici u petak je ispitano trinaestero osumnjičenih da su lihvarskim kreditima koje su plasirali preko kreditnih ureda od građana izvukli najmanje 15 milijuna kuna. Uhićeni su na području više policijskih uprava i poslijepodne privedeni na Županijski sud, odakle je sedmero odvedeno u pritvor, a ostali su pušteni. Još je petero osumnjičenih u bijegu.

Bjanko zadužnice

Među njima je i Slovenac Marko Romanič za kojeg istražitelji vjeruju da je bio mozak lihvarske hobotnice koju je organizirao 2007. godine. Godinu kasnije vodstvo je prepustio Andrei Škalić, direktorici kreditnog ureda Ekonomska analiza u Rijeci, Emiru Isakoviću, direktoru u Zlatnom startu u Zagrebu, Ivanki Bini i Enisu Almašti, koji je vodio kreditne urede Custos Laboris u Karlovcu i Custos Operis u Zagrebu.

Isaković je bio zadužen za regrutiranje novog članstva, brinuo se o tehničkim uvjetima, dostavljao novac kreditnim uredima, a Škalić, Bina i Almašta odobravali su zajmove i vodili računa o naplati. Radeći u kreditnim uredima ostali osumnjičenici strankama su nudili ugovore u kojima su pisali da su dobili mnogo više novca nego što je to bilo istina. Ugovori su sadržavali i odredbe o novčanim kaznama u slučaju kašnjenja s otplatom, pa su tako morali potpisivati da su dobili nove pozajmice i kad novac nisu ni vidjeli. Povrat zajma osiguravan je bjanko zadužnicama, čekovima ili prijenosom vlasništva pokretnina i nekretnina. Takve je lihvarske ugovore potpisala najmanje 161 osoba.

U sklopu akcije u četvrtak je u Osijeku pretražen kreditni ured Kronos bonum. Iz ureda u središtu grada policajci su odnijeli računala. Sjedište te tvrtke je u Rijeci, ali na adresi na kojoj je prijavljena nema nikoga i ne postoji natpis s imenom firme.

Ostajali su bez stanova

To zapravo i nije ništa neobično jer su lihvari kredit plasirali u jednom uredu, koji bi ubrzo nakon toga nestajao, potraživanje bi, uvećano za kamate, preuzeo drugi ured... I tako nekoliko puta. Zaposlenici ureda nikada nisu govorili svoja prezimena, pa tako Riječani starije životne dobi koji su zbog lihvarskih kredita ostali bez stanova svjedoče da su im novac na ruke isplaćivali ljubazni Dario, Zvjezdan, Igor, Žarko, Andro... Na tom području spominju se uredi OMH Razvitak, BCA Planiranje, Stratosfera, Aristotel...

Komentara 32

XN
xnet0822
15:31 21.05.2012.

Lopovi i lihvari dalje haraju po Zagrebu, čini mi se da ću morati zvati USKOK i Linićevce da ih uhite ...

MY
mycropht
22:58 18.05.2012.

@belimo: Stvarno. Nemam pojma što se to nedavno promijenilo da je odjednom policija "mrdnula dupetom". ;)

M1
Mozart 1000
22:13 18.05.2012.

Slici na americki san

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije