Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvan rešetaka

Slavonski moćnik Zec na slobodi pet mjeseci prije isteka kazne

'14.06.2011., Pozega - Sudjenje Vladi Zecu, bivsem predsjedniku Uprave Kamen-Ingrada i Djurdjici Kristic, clanici uprave Kamen-Ingrada.  Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL'
'Dusan Mirkovic/PIXSELL'
27.09.2012.
u 11:06

Većinski vlasnik tvrtke Kamen-Ingrad i niza manjih tvrtki kćeri te istoimenog nogometnog kluba, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza pao je kao jedna od prvih “žrtava” rata protiv korupcije, završivši u pritvoru 13. rujna 2006. godine.

Nakon četiri godine i osam mjeseci Vlado Zec, jedan od najmoćnijih ljudi Slavonije, napustit će požeški zatvor. Na njegovu molbu za privremeni izlazak iz zatvora Povjerenstvo za uvjetni otpust, neslužbeno doznajemo, pozitivno je odgovorilo pa će Zec slobodu ugledati pet mjeseci prije isteka kazne, najvjerojatnije već u petak. Većinski vlasnik tvrtke Kamen-Ingrad i niza manjih tvrtki kćeri te istoimenog nogometnog kluba, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, dožupan za gospodarstvo u Požeško-slavonskoj županiji pao je kao jedna od prvih “žrtava” rata protiv korupcije, završivši u pritvoru 13. rujna 2006. godine.

>>Vladi Zecu godina i pol, a Đurđici Kristić godina i 8 mjeseci zatvora

Sanader mu otpisao dug

Nekoliko mjeseci prije toga njegovo gospodarsko carstvo otišlo je u stečaj. U međuvremenu, kako se to već događa, napustili su ga njegovi brojni i moćni prijatelji, među kojima je bio i bivši premijer Ivo Sanader, koji mu je otpisao 34 milijuna duga za koncesiju na kamenolom, te dva predsjednika države, pokojni Tuđman i bivši Mesić, koji su polagali kamene temeljce na nekim od njegovih brojnih investicija. Među njima najimpozantnija bila je gradnja nikad dovršenog hotela i nogometnog stadiona u Velikoj – vrijednost tog kompleksa procijenjena je na 65 milijuna kuna. Po toj cijeni već ga je dva puta prodavala tvrtka Kamen–Ingrad u stečaju kako bi namirila vjerovnike koji od te tvrtke potražuju oko 700 milijuna kuna. Na tom stadionu, jednom od najboljih u Hrvatskoj, danas se igra tek županijska liga, a nekadašnji klub završio je u stečaju. Od brojnih tvrtki danas još radi samo Kamen, koji je bio kupio Osijek Koteks, a u kojem danas radi stotinjak radnika, a nekada ih je bilo oko tisuću. Požeško-slavonska županija i općina Velika još uvijek nisu otplatile milijunske dugove koje je ostavio Zec, zajedno sa svojim tadašnjim koalicijskim partnerima iz HDZ-a.

Postupci i u istrazi

Prva zatvorska kazna u trajanju od četiri i pol godine izrečena mu je za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju 13. srpnja 2007. zbog štete koju je njegova tvrtka napravila ŽUC-u. Toj kazni kasnije je pridodana još jedna za slično djelo te je ona ujedinjena na pet godina i mjesec dana zatvora. Do sada je Zecu izrečeno pet pravomoćnih sudskih presuda i jedna nepravomoćna. U tijeku su dva suđenja, protiv njega su podignute još četiri optužnice za kaznena djela, a šest je postupaka u fazi istrage.

Ključne riječi

Komentara 4

CH
Charlemagne26
11:14 27.09.2012.

100.000 kuna???? Znaci, nije iskasljao ni 100. dio onog sto je napljackao, a sad ga jos pustaju prije vremena???? Toliko o borbi protiv korupcije i HR pravosudju. I Sanader ce se izvuci sa par stotina tisuca kazne i par godina zatvora. Nakon cega ce uzivati ostatk zivot s onim sto je nakrao, a kazna nece pokriti niti troskove sudjenja...

MM
mad_max
11:45 27.09.2012.

imamo hrvatsku...

CR
crocro
12:02 27.09.2012.

Tako je. Svaki korupcionaš kao i svaki drugi kriminalac koji je počinio kazneno djelo na štetu Republike Hrvatske, najprije u potpunosti tj. do posljednje lipe mora vratiti opljačkano čime bi se neutralizirala pričinjena šteta. A nakon toga za takvo djelo biti primjereno osuđen na kaznu zatvora na taj način da svojim fizičkim radom privređuje i sam se financira na izdržavanju kazne zatvora. Jer država mu nije kriva zato što je u zatvoru.On si je sam kriv pa se mora sam hraniti i privređivati za troškove koje mu inače daje država. Tako da ostali potencijalni kriminalci ne bi pomišljali ulaziti u mutne korupcijske i dr. kriminalne poslove. A ne vraćanje opljačkanog je stimulans za buduće počinitelje. Odleži u zatvoru par godinica na državnu štetu tj. poreznih obveznika, izlazi kao primjeran čovjek iz zatvora prije vremena i nastavlja uživati pokradeno. A narod neka plaća poreze i prireze i dr. namete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije