Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽEGA

Slavonija ima šansu da opet postane poželjna za useljavanje

migracije,zdravko ronko
Dušan Mirković/PIXSELL
10.05.2013.
u 22:54

Ključeve prostorija dr. Dragutinu Babiću danas je u njihovom požeškom prostoru predao gradonačelnik Zdravko Ronko

Institut za migracije i narodnosti od danas ima svoje prostorije i u Požegi, pored Zlarina jedinom mjestu izvan Zagreba. Prostorije je Institut dobio na temelju ugovora o suradnji s Gradom Požega. Ključeve prostorija dr. Dragutinu Babiću danas je u njihovom požeškom prostoru predao gradonačelnik Zdravko Ronko.

- Ovaj prostor poslužit će nam da se bavimo istraživanjem Slavonije i Grada Požege u svim projektima koje provodi Institut, od iseljeništva, demografije, nacionalnih manjina, unutarnjih migracija i dr. – kazao je dr. Babić.

Gradonačelnik Ronko je podsjetio da je Požega grad kada su mnogi današnji gradovi u Slavoniji bili tek naselja te da je u svojoj povijesti nosila epitet slavonska Atena te da u tom smislu žele da upravo Požega bude mjesto iz kojeg će se provoditi istraživanja o Slavoniji. Institut je za ovu prigodu organizirao i znanstveni skup „Slavonija – sociodemografski i razvojni problemi/izazovi“ koji je održan u Gradskoj vijećnici.

Otvarajući skup gradonačelnik Ronko je kazao da su migracije kroz povijest bile izrazite na ovom području, jer je ovo nekad bio prebogat kraj, a mnogi su u njega dolazili trbuhom za kruhom od Nijemaca, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Rusa i da ne govorim s ovih naših hrvatskih prostora. Slavonija je nažalost, kazao je dr. Babić, danas jedan od najzaostalijih dijelova Hrvatske.

– Od 1991. do 2011. Slavonije je izgubila 170.000 stanovnika. Jedan od razloga je depopulacija, zatim rat, ali i gospodarsko stanje. Međutim, Slavonija može opet postati poželjna za useljavanje. Prije svega treba iskoristiti njezin poljoprivredni potencijal uvođenjem navodnjavanja i drugih suvremenih tehnologija jer je ona danas pretradicionalna. Isto tako treba iskoristiti i šanse koje donosi ulazak u EU – kazao je dr. Babić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije