Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potraživanja dugova

Slavko Linić blokirao 233 tvrtke zbog duga za doprinose

slavko linić
Jurica Galoić/ PIXSELL
24.05.2012.
u 07:45

Fina je dosad po nalogu vjerovnika blokirala oko 38.000 tvrtki i 26.000 obrtnika zbog 42 milijarde kuna neplaćenih obveza.

Prema naputku Ministarstva financija, banke su do utorka 22. svibnja odbile provesti 1044 naloga poslovnih subjekata za isplatu plaća jer se njihovo ime nalazi na listi od 30 tisuća tvrtki i obrtnika koji duguju za doprinose.

Banke neumoljive

Točan broj zaposlenih u tim tvrtkama i iznos duga objavit će se naknadno, a Vladino discipliniranje dužnika trebalo bi otkriti i stvarni broj zaposlenih koji rade, a ne primaju plaću. Pripremajući se za kontrolu isplate doprinosa, Porezna je uprava u svojim evidencijama otkrila oko 45 tisuća poslovnih subjekata s približno dvjesto tisuća zaposlenih koji nisu plaćali socijalne doprinose ili nisu dostavili urednu evidenciju o uplatama.

Do 22. svibnja 15.983 dužnika sredila su papirologiju, platila dug ili će ga tri godine plaćati na rate, ali većina još nije poduzela ništa pa je velika vjerojatnost da nikad i neće jer nema otkuda. Od preostalih 30-ak tisuća dužnika s liste samo su 1044 pokušala isplatiti plaću računajući da će se provući neovisno o dugu za doprinose, ali su ih bankari zaustavili i uputili na porezne vlasti da se dogovore za daljnje akcije.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da će država poduzeti sve mjere da naplati tekuća potraživanja, o čemu svjedoči i podatak da su u svibnju za tvrtke koje su pokušale isplatiti plaću a nisu uplatile dug za doprinose izdali 233 rješenja o mjeri osiguranja, odnosno blokadi računa.

Istovremeno, do sredine ljeta donijet će se novi zakon o financijskom poslovanju koji će ubrzati stečajeve i postupak nagodbe.

Od osobe koja je na izvoru informacija o novim blokadama doznajemo da se tijekom svibnja udvostručio broj novih blokada – i taj novi val zacijelo najvećim dijelom dolazi od države. Fina je dosad po nalogu vjerovnika blokirala oko 38.000 tvrtki i 26.000 obrtnika zbog 42 milijarde kuna neplaćenih obveza. Uz stare dugogodišnje dužnike, koje će Linić uz pomoć novog zakona očistiti sa scene, kriza svakog mjeseca u blokadu odvede i nove – oko 1500 tvrtki te oko 1300 obrtnika-fizičkih osoba. U siječnju su na primjer u blokadi kraćoj od 30 dana bile 1304 tvrtke, a u ožujku njih 1520.

HUP traži prilagodbu

 – Određene su djelatnosti snažno pogođene krizom, sporo i teško naplaćuju svoja potraživanja, ali se od njih očekuje da redovito plaćaju svoje obveze. Pozdravljamo uvođenje reda u plaćanje, ali potreban je određeni balans i tranzicijski period da bismo se prilagodili novim rokovima plaćanja. Pravna je nesigurnost naš najveći problem – kaže Bernard Jakelić, zamjenik ravnatelja HUP-a.

Sindikati zbrajaju žrtve, pa tako Jasenka Vukšić iz Sindikata graditeljstva kaže da oko 4000 radnika učlanjenih u njihov sindikat plaću nije dobilo mjesecima.

Komentara 272

IC
icko
14:13 24.05.2012.

meni ni jedna nepaše e sad pametan zna zašto:) Ja volim Hrvateeeeeeeee i Hrvatice..

IC
icko
14:22 24.05.2012.

Jesamšta reko cura ok na svom mjestu štoje najvažnije voli našu Domovinu..

HA
harman
12:48 24.05.2012.

ovaj cijeli portal malo smrdi po kradezeu... cesto mi administrator ukrade komentar!!! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije