Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odustao od 0,8 posto

Slavko Linić: Ako nam smanje rejting, MMF je ozbiljna opcija

'16.06.2012., Sjediste SDP-a, Zagreb - Odrzana 17. sjednica glavnog odbora SDP-a. Slavko Linic.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
27.07.2012.
u 16:25

Iako je Vlada najavljivala da u 2012. godini očekuje rast od 0,8 posto, Linić sada kaže da će biti zadovoljni i ako budemo imali nula posto rasta

Hrvatska će ispuniti zacrtani proračunski manjak u ovoj godini unatoč činjenici da je gospodarstvo u recesiji u posljednje tri godine te planovima prema kojima ćemo ostvariti proračunski višak u 2015. godini, izjavio je u petak ministar financija Slavko Linić u intervjuu za novinsku agenciju Reuters.

– Čvrsto ostajemo pri našim proračunskim planovima jer smo odgovorno planirali prihode, a potrošnju držimo pod kontrolom. U godinama koje slijede namjeravamo smanjivati potrošnju za jedan posto BDP-a godišnje te postići primarni višak u proračunu u 2015. godini – tvrdi Linić.

Hrvatska je za ovu godinu planirala primarni proračunski manjak od 2,8 posto BDP-a, no Linić dodaje kako primarni višak ne uključuje plaćanje kamata. Iako je Vlada najavljivala da u 2012. godini očekuje rast od 0,8 posto, Linić sada kaže da će biti zadovoljni i ako budemo imali nula posto rasta.

– Kasnimo u pokretanju investicijskog ciklusa. Zato smo zadovoljni ako rast bude oko nule ove godine i ako izbjegnemo pad aktivnosti. U drugoj polovini godine prognoziramo rast, a ako uspijemo ubrzati tempo investicija, mogli bismo postići rast do dva posto u 2013. godini – nastavlja Linić koji se nada da glavne rejting agencije neće donijeti odluku o smanjenju kreditnog rejtinga Hrvatske jer bi u tom slučaju sporazum Hrvatske s MMF-om mogao postati ozbiljna opcija.

– Naše dugove i proračunske manjkove u budućnosti ćemo moći servisirati samo novim zaduživanjima. Ako se suočimo sa snižavanjem rejtinga, MMF bi mogao biti dobar partner u pregovorima o servisiranju naših obaveza – zaključio je Linić koji ipak smatra da nam u ovom trenutku neće trebati sporazum s MMF-om kako bismo proveli reforme i fiskalnu konsolidaciju.

Ključne riječi

Komentara 197

LI
Libela
16:36 27.07.2012.

A napadaše Jacu.

FE
Felicijen
16:33 27.07.2012.

Milanovićev rotvajler je sve bliži stvarnosti...

RA
raso1
17:39 27.07.2012.

galico Hdz uzimao a ovi kao ne uzimaju pa toje sve ista mafija prijatelju probudise iz zimskog sna ovoje skoro kolovoz alo budise..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije