Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2016. u 14:03

Oporba mora što prije ojačati. Bez jake oporbe nema ni demokracije ni kvalitetnog parlamenta.

Hrvatska je od 1990. dobila deveti saziv Sabora, a Sabor svojega 11. predsjednika, Božu Petrova. Unatoč skepsi onih koji ga ne simpatiziraju, nema razloga sumnjati da će i on – nakon Domljana, Mesića, Mihanovića, Pavletića, Tomčića, Šeksa, Bebića, Šprema, Leke i Reinera – dostojno voditi taj visoki dom. Neće mu biti lako, jer Hrvatski bi sabor prema Ustavu trebao biti mjesto odlučivanja i njemu bi trebala odgovarati Vlada, a u praksi je to drukčije: odlučuje se u Vladi i Sabor odgovara Vladi.

Konstituiranjem Sabora naša je zemlja, poslije jednogodišnjih turbulencija, ušla u novo, mirnije političko razdoblje. Mandatar Andrej Plenković ima vrlo veliku potporu da sastavi Vladu (zasad ga podupire 91 saborski zastupnik od njih 151), što sugerira da će njegova ministarska reprezentacija “igrati na domaćem terenu”, u miroljubivom ozračju. No baš zato od te se reprezentacije očekuje više nego od prethodnih te se nikako ne može opustiti. Naprotiv, Plenković i njegov tim dobivaju sjajnu priliku da provedu reforme koje se nisu usudile provesti prethodne vlade. Dobivaju priliku da povuku i one nepopularne, ali nužne poteze koji će omogućiti učinkovitiji državni aparat, rast gospodarstva i životnog standarda.

Stabilna saborska većina ima i svojih manjkavosti. Najveći je problem – slabašna oporba. SDP, koji poslije HDZ-a ima najveći broj zastupnika, prilično je oslabljen unutarstranačkim podjelama i bitkom za novoga predsjednika stranke, koalicija Jedina opcija koju personificira Živi zid u potpunom je rasulu, HNS još od završetka parlamentarnih izbora u prikrajku čeka priliku da, umjesto Mosta, uskoči u Plenkovićev vlak, a HSS ionako, barem zasad, nije prava oporba. U takvim okolnostima, s pravom se možemo zapitati hoće li politička i druga gibanja patiti od demokratskog deficita te hoćemo li imati kvalitetnu kontrolu postupaka vladajućih HDZ-a i Mosta.

Stoga bi najbolje bilo da oporba što prije ojača. Bez nje nema ni demokracije ni kvalitetnog Sabora.

>>Božo Petrov već prvi dan oduzeo riječ Ivanu Pernaru: Čestitam vam na demokraciji!

>>Evo koliko i koja ministarstva će imati Vlada Andreja Plenkovića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije