Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Borut Pahor: Pozitivan rezultat znači svijetlu budućnost

slovenija, referendum (1)
Foto: Reuters
1/5
06.06.2010.
u 13:41

Unatoč svim argumentima nemoguće je predvidjeti rezultat referenduma o arbitraži.

Bude li rezultat referenduma pozitivan, pred nama je svijetla budućnost, ne samo za Sloveniju, već i za Hrvatsku – kazao je slovenski premijer Borut Pahor nakon što je ubacio svoj referendumski listić u bijelu kutiju sa slovenskim grbom u mjestu Šempeter, blizu Gorice. Ležerno odjeven, u plavoj košulji, još jednom je poslao poruku Slovencima da današnji referendum o Arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije nije samo jedan u nizu – Slovenci su ih do sad imali čak 13 – već da bi rezultat mogao povući negativne posljedice.

Upola manje nego za NATO

Packe iz međunarodne zajednice za Sloveniju, usporavanje pridruživanja Hrvatske EU, ali i zabrinutost Bruxellesa jer bi - u slučaju neuspjeha - izgledalo da se još jedna država, Slovenija, pomalo otela kontroli i, unatoč sugestijama, pa i pritiscima, vodi dubioznu politiku prema susjedima. Predreferendumske prognoze davale su gotovo podjednake šanse protivnicima i zagovornicima.

>>Slovenci danas odlučuju o sudbini arbitražnog sporazuma

>>Slovenija više gubi ako odbaci sporazum

Lijep, sunčan dan zasigurno nije pomogao izlasku na birališta, a slovenskom prijestolnicom pronosila se šala da su “svi otišli na more, u Hrvatsku”. Točno u sedam sati otvoreno je oko 3400 biračkih mjesta u cijeloj državi i 34 u diplomatskim predstavništvima, na kojima je svoj glas moglo dati 1,705 848 birača. Do 16 sati odazvalo se 518.736 birača odnosno 30,41 posto.

Za usporedbu, na referendumu za NATO je 2003. do 16 sati je glasovalo 44-posto birača, što je dosadašnji rekord. – Odaziv je, rekao bih, izvrstan. Na referendumu je uvijek manje birača nego na izborima, ali je brojka sad u rangu izbora. Pretpostavljam da će konačni izlazak biti i do 50 posto – kaže analitičar Vlado Miheljak te, uz smijeh dodaje, kako je liberalne snage teže mobilizirati za izlazak jer je vikend, a oni svi “imaju vikendice”.

U Ljubljani nije bilo euforije. Tek su jumbo plakati na ulazu u grad nagovarali Slovence da glasuju protiv. Središte grada bilo je preplavljeno stranim turistima. Oštra kampanja trajala je tjednima, da bi se posljednjih dana zaoštrila do krajnjih granica, pa je nakon nacionalistički obojenog skupa opozicije u petak, zabilježen i hakerski napad na stranice s predizborniim anketama. Na žalost političara i Boruta Pahora i Janeza Janše, izgleda da su argumenti bili uzaludni. Slovenci su se - kad bi uzeli olovku u ruke - odlučili “iz srca”, kako su nam rekli. Njihovo mišljenje već otprije formirano. A odluka je - emotivna.

– Za sporazum sam. Nisam slušao političare, odlučio sam po zdravom razumu. Previše je politike, a taj se problem već jednom mora riješiti – kaže Žiga Černe dok u kolicima gura 14-mjesečnog sina Pala prema biralištu u Osnovnoj školi Janeza Levca u središtu Ljubljane. Potpuno suprotno mišljenje ima pak Primož Petaros. Dok šeće uz obalu Ljubljanice priznaje da je protiv sporazuma jer je uvjeren da njime Slovenija neće dobiti izlaz na otvoreno more. Proteklih dana Slovenci su na kućne adrese dobili materijale s dvije, potpuno različite projekcije postreferendumske situacije: Pahorova koalicija, koja se diči sloganom “odlučite razumom” - predočuje kartu s teritorijalnim koridorom, sličnom tzv. “dimnjaku” iz sporazuma Račan-Drnovšek prema otvorenom moru i optimistične poruke o suživotu, dok Janšine karte pokazuju tek uzak trak “puta s pravom korištenja” i navode kako je arbitraža konačni poraz Slovenije.

Zbog kćeri zaokružio DA

Na pitanje zašto ne vjeruje karti koja pokazuje taj famozni “junction”, stik ili dodir s otvorenim morem, samo kaže: - Ne vjerujem Pahoru. Dobit ćemo samo prolaz, a onda, za nekoliko godina, tko zna što će biti... Hrvati nam mogu početi naplaćivati prolaz. Treba i riješiti granicu na Muri. Hrvatsku smo blokirali s razlogom jer smo htjeli da se ovaj problem riješi. Na pitanje što bi onda bilo pravedno rješenje, sliježe ramenima. Koliko Primoža plaši Arbitražni sporazum, toliko Ljubljančanin Miha vjeruje u njega.

- Nitko ne zna što će suci odlučiti, ali ne doživljavam sporazum kao izdaju nacionalnih interesa ili pak gubitak samostalnosti, kako opozicija upozorava. Gore nego sad ne može biti - kaže Miha. Za ruke vodi kćeri - Trišu i Piju. Zbog njih je, kaže, na referendumskom listiću zaokružio “da” za Sporazum.

Ključne riječi

Komentara 74

OB
-obrisani-
16:15 06.06.2010.

Ne smijem ni misliti što će se dogoditi ako ne prodje! Već vidim desetine slovenskih koćarica kako se približavaju našem moru u svom osvajačkom pohodu!

OB
-obrisani-
16:21 06.06.2010.

hehehehe,jel to znaci da ce veceras da vas okupiraju sloveci....ajde zaratite vise,i tako nema nista zanimljivog na TV.

OJ
Ojhaa
01:10 07.06.2010.

junferu, smiri se i prihvati činjenicu da se ide na arbitražu. Ovo tvoje seruckanje i pubertetljijske prognoze nikoga ne zanimaju.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije