Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birači su odlučili da će sadašnji i bivši esdepeovac u drugi krug

Ivo Josipović i Milan Bandić ušli u drugi krug predsjedničkih izbora

Josipović, Bandić
Foto: Pixsell
1/27
VL
Autor
Jasmina Popović
27.12.2009.
u 16:41

Unatoč velikoj Josipovićevoj prednosti, ostvarila se noćna mora njegova izbornog stožera koji je priželjkivao Andriju Hebranga, a ne Milana Bandića kao protukandidata.

Birači su odlučili! Ivo Josipović sa 32,44 posto i Milan Bandić sa 14,84 posto idu dalje u predsjedničkoj utrci. Sadašnji i bivši esdepeovac učinit će to da utrka bude do kraja zanimljiva jer se unatoč velikoj Josipovićevoj prednosti ostvarila noćna mora njegova stožera koji je priželjkivao Andriju Hebranga, a ne M. Bandića u drugom krugu kao protukandidata. Bandiću se, naprotiv, ostvarila najveća želja – ušao je u drugi krug s kandidatom svoje bivše stranke i nema sumnje da će u iduća dva tjedna orati više nego ikada kako bi stekao prednost.

>> Rezultati predsjedničkih izbora 2009. (prvi krug)

Slab odziv birača pokazao je da hrvatska politika pati od opasne boljke: postala je nezanimljiva građanima.

Ankete koje su u pravilu dobro pogađale odnos snaga među kandidatima podbacile su u predviđanju izlaznosti. Prema svima se, naime, očekivalo više od 60 posto birača na izborima, a podatak od 45 posto izašlih građana bio je možda najhladniji tuš za većinu kandidata jer je to najjasniji pokazatelj da nisu uspjeli u svojoj namjeri – izvesti na birališta neodlučne.

Biračko je tijelo nezainteresirano i prezasićeno te očito u ponudi nije vidjelo izbor i motivaciju za glasovanje. Osim Dragana Primorca, kod kojeg je rezultat bitno podbacio u odnosu na sredstva uložena u kampanju, jučerašnji izbori nemaju pravog gubitnika, ali zasad nema ni konačnog dobitnika. Josipović može računati na glasače Vesne Pusić i Damira Kajina te vjerojatno nešto glasača Nadana Vidoševića. Neće mu naodmet biti ni podrška predsjednika Mesića koja je evidentna, a u kuloarima se priča da se predsjednik već ozbiljno dao u lobiranje za SDP-ova kandidata.

S desne strane biračkog tijela moralo bi se dogoditi masovno preslaganje na Bandićevu stranu ako želi ugroziti Josipovićev rezultat.

Opasnost za Josipovića leži u mogućoj inertnosti njegovih birača, koji mogu pomisliti da je situacija već riješena i da se mogu opustiti, ili da glasači nekog od lijevih kandidata u Josipoviću ne vide svoj izbor, pa odluče preskočiti drugi krug. U tom bi slučaju 30-ak posto ostalo njegov limit. Opasnost za Bandića jest to da mu se ne preliju glasovi HDZ-ova Andrije Hebranga i Dragana Primorca te ostalih slabije plasiranih kandidata na čije glasove vjerojatno računa.

Veliki udarac Bandić je doživio u Zagrebu u kojem je Josipović dobio 35 posto glasova prema njegovih 15, što je dokaz da Bandić nema uporište u metropoli i da će se za glasove u drugom krugu morati boriti svugdje. Dobar rezultat Josipovića u Gospiću ili Zadru, koji su inače tvrđave desnih stranaka, pokazuju da se ni u drugom krugu ne može računati na uobičajene stereotipe u biračkom tijelu.

U svakom slučaju, drugi krug bitno će polarizirati birače jer je riječ o kandidatima koji su dijametralno suprotni po svom habitusu i političkoj biografiji. No, ne treba smetnuti s uma da bi slaba izlaznost i u drugom krugu bila voda na mlin onima koji žele ukinuti izravne izbore za predsjednika i prebaciti ih u parlament. 

Komentara 866

IB
Ivana Brkić Ćubela
19:29 27.12.2009.

kamocemo gde je sad ona Zmjica Piton da nam kaze jos kolko dana ima do propasti onog Sincica od Tudjmana ..... Steta da Kajina nigde nema ali neki kazu vazno je ucestvovati !!!

Avatar mimica
mimica
13:03 27.12.2009.

pa za koga glasovati 4 lopova i 8 ucenika

OB
-obrisani-
11:06 27.12.2009.

idem na glasanje i ja i supruga glasamo za TUĐMANA!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije