Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2016. u 21:50

Kad bi 19 kuna značilo da smo spasili zdravstvo, bilo bi dobro, ali to je tek početak

Kad ne znaš riješiti problem, udri po građanima. Recept je to kojem su pribjegavali mnogi, od pradavnih vremena do suvremenih vladajućih garnitura, a posljednji je u nizu aktualni ministar zdravlja (uskoro zdravstva).

On je najavio 30 posto višu cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a. Dopunsko sada nacionalnoj osiguravateljskoj kući plaćamo 70 kuna mjesečno kako ne bismo morali participirati s dvadeset posto kod dijagnostičkih pretraga i bolničkog liječenja, a to bi nas jamstvo već od Praznika rada trebalo koštati 89 kuna, devetnaest kuna više.

Police dopunskog zdravstvenog osiguranja kod HZZO-a ima oko dva i pol milijuna osiguranika, a plaća ih nešto više od milijun i pol, dok za blizu 900 tisuća osoba (đaci, redovni studenti, invalidi, siromašniji...) dopunsko plaća država. Odnosno, trebala bi plaćati.

U rezultatima rada HZZO-a za 2015. godinu stoji da je za 974.032 osobe iz nekoliko kategorija osjetljivih skupina trošak dopunskog iznosio oko 603 milijuna kuna, a država je taj trošak podmirila samo djelomično, s 365 milijuna. Nepodmireno je ostavila 237 milijuna kuna. Kako je HZZO lani izašao iz riznice, mogli su upravljati novcem koji redovito pritječe od zdravstvenog doprinosa pa su tako oni posuđivali i prebijali obveze obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja “u kući”.

Ove je godine, bar zasad, prema podacima koje nam je HZZO jučer poslao, nešto manje (881.779) polica koje treba podmiriti država, no ona je našla način kako da se te obveze potpuno riješi – prebacila ju je na leđa osiguranika koji dopunsko plaćaju. Kad bi taj potez bio jamstvo da ćemo za cijenu dvije kave imati kvalitetnu zdravstvenu skrb, bilo bi dobro. 

Ali tih je nekoliko stotina milijuna kuna samo kap u moru od 2,5 milijardi kuna gubitaka u zdravstvu, koji poput plimnog vala prijeti da nas poklopi. Boje ga se stariji kojima je skrb sada najpotrebnija, ali i mlađi koji budžet zdravstvenog sustava zasad samo pune. Što će od tog sustava ostati kad im jednog dana zatreba? 

>> Nakić: Povećanjem cijene dopunskog zdravstvenog do većih prihoda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije