Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma obrazovanja

Skupina znanstvenika otvorenim pismom protiv povlačenja zakona

'20.06.2012., Zagreb - 34. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Zoran Milanovic, Zeljko Jovanovic.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
07.10.2012.
u 19:49

- Za nužne promjene treba nam čvrsta politička odluka kakve u RH nema, kritiziraju znanstvenici Vladu.

Skupina uvaženih hrvatskih znanstvenika uputila je otvoreno pismo kao reakciju na sukob između ministara Željka Jovanovića i Branka Grčića o prijedlogu novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Pismo prenosimo u cijelosti:

Uvažavajući činjenice:

 - da se Republika Hrvatska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji;

 - da nam je sustav znanosti i visokog obrazovanja nedovoljno financiran, neracionalno organiziran, neprilagođen društvenim potrebama, slabo reguliran i loše upravljan;

 - da je taj sustav nedovoljno produktivan, kompetitivan, inovativan i poticajan;

 - da sustav nije dovoljno odgovoran prema široj javnosti, mladim znanstvenicima i hrvatskoj budućnosti;

 – da je sustav uzdrman korupcijom, nepravilnostima i neetičnim postupanjima nekih njegovih dionika koji rijetko snose posljedice, što je u očima javnosti narušilo ugled i vjerodostojnost tog sustava i svih njegovih dionika;

 izražavamo duboko žaljenje što je Vlada RH odlučila povući iz saborske procedure Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Smatramo da su osobni, grupni i institucijski interesi još jednom bili nadređeni dugoročnim interesima spomenutoga sustava i hrvatskoga društva općenito.

 Još jednom je tako pokazano da će za nužne promjene u domaćem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, kako bi se on počeo suočavati s navedenim činjenicama i pripremio za izazove u Europi i globaliziranom svijetu, biti potrebna čvrsta politička volja i odlučnost kakve u Hrvatskoj, nažalost, očito nema.

 U potpisu:
Ajduković, Dean

 Puljak, Ivica

 Čorkalo-Biruški, Dinka

 Roje, Marin

 Čukić, Bojan

 Santini, Guste

 Đikić, Ivan

 Silobrčić, Vlatko

 Gregorić, Pavel

 Smital, Tvrtko

 Jonjić, Stipan

 Štulhofer, Aleksandar

 Kraljević, Hrvoje

 Vehovec, Maja

 Lenhard, Boris

 Vinković, Dejan

 Miljanić, Đuro

 Vlahovićek, Kristian

 Polšek, Darko

 Terzić, Janoš

>>Jovanović: Moram razočarati lobije, o ostavci više ne razmišljam

Komentara 8

AN
Android
20:41 07.10.2012.

"Jovanović: Moram razočarati lobije, o ostavci više ne razmišljam" Koje lobije! Razočarao si narod.

NO
normalac
21:22 07.10.2012.

Potpisi znanstvenika takvoga kova kao jedan g. Ivan Đikić i svih stalih, naravno, obvezuju. Ne možemo sumnjati u takve ljude. Ne možemo. ne smijemo si to dozvoliti. Ne smijemo. Vlada, bez obzira na boju, desna ili lijeva, ovakva ili onakvaa u 21. stoljeću ima imperativ slušati svoje najeminentnije znanstvenike. To je dogma, premijeru moj, kao i Biblija koju toliko volite citirati.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
19:58 07.10.2012.

... ni nakon ovoga debakla drug jovanović ni ne pomišlja na ostavku ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije