Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbi tuže amerikance

General Ćosić: Oluju su isplanirali i proveli Hrvati

\'akcija oluja 1995. banja luka\'
Autori: dai, sve
19.08.2010.
u 11:18

Gen. Krešimir Ćosić: Ja sam potpisnik sporazuma s MPRI-jem, Srbima treba prevara da bi objasnili vojni poraz koji smo im nanijeli.

Vijest da je skupina Srba koja je do 1995. živjela u tzv. Krajini tužila američku vojno-konzultantsku tvrtku MPRI zbog “vojnog opremanja Hrvatske vojske, poduke hrvatskih časnika i osmišljavanja plana operacije Oluja” ući će u rubrike “vjerovali ili ne”. Odbjegli krajiški Srbi u Chicagu (četnička emigracija) pred federalnim sudom tuže MPRI i traže odštetu od 10,4 milijarde američkih dolara?! Tvrde da je Oluja imala za posljedicu ubojstva i nasilno protjerivanje 200.000 Srba te pljačku i uništavanje imovine. Dodaju da je MPRI HV-u osigurao i nabavu teške artiljerije, kao i satelitski nadzor bojišta i tome slično.

Taj dio priče čikaških Srba posebno je nevjerojatan, budući da je MPRI osigurao preustroj HV-a prema stvaranju oružane snage u standardu vojske SAD-a i NATO-a putem obuke dočasnika i viših časnika, a nije imao nikakve veze s nabavom naoružanja. General Krešimir Ćosić, zajedno s ministrom Gojkom Šuškom, u rujnu 1994. potpisuje u Washingtonu sporazum MORH-a i američke tvrtke.

Šef CIA-e (Deutch) prethodno je izjavio kako ne vidi prepreke da se sporazum s RH realizira i da se Hrvatska uključi u program prema kojemu su postkomunističke zemlje preobrazile svoje vojske, kaže Ćosić. Negira da su Amerikanci planirali Oluju jer to je stara medijska spekulacija. MPRI, istina, nije demantirao takve priče, bila im je to dobra reklama. Tvrtka je tada imala 100, sada 5000 zaposlenika i u Afganistanu stvaraju sustav nacionalne sigurnosti.

– Srpski lobiji puno su o tome pisali, a to nema blage veze s istinom, Oluju su planirali i izveli Hrvati. Srbima, pak, trebaju ovakve podvale kako bi objasnili vojne poraze koje su im nanijeli Hrvati, smatra Ćosić

Ključne riječi

Komentara 291

SS
Sam Sin Koče Rin
13:25 19.08.2010.

Delamarina------ A kako otiđoše Srpski vojnici sa Kupresa?

BU
bumajpe
14:49 19.08.2010.

lažirali ste i to istarživanje :))

AC
|acide.]
15:59 19.08.2010.

Srbi možda jesu najgluplji , ali sigurno nisu retarde kao hrvati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije