Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakonu ulaska u eu

Skratit će se i pojednostaviti izdavanje vize za Ruse, Turke...

gužva na granici,bregana,granica (1)
Goran Stnazl/PIXSELL
07.02.2013.
u 14:23

Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkome roku (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva), uz mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 eura

S obzirom na predstojeći ulazak u Europsku uniju, Hrvatska će već od 1. travnja imati u potpunosti usklađenu viznu politiku s politikom Europske unije, što znači da će se za državljane, iz primjerice Rusije i Turske te ostalih država koje nisu članice \'\'europske obitelji“, od toga dana primjenjivati klasični vizni režim.

Ipak, s obzirom na važnost ruskog tržišta s kojeg se posljednjih nekoliko godina bilježi snažan rast turističkog prometa, Hrvatska će nastojati maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza, piopćeno je iz resornog ministarstva. Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkome roku (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva), uz mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 eura.

Prema podacima HTZ-a, u 2012. godini turisti iz Rusije ostvarili su 1,8 milijuna noćenja, što je 11 posto ili gotovo 170 tisuća noćenja više nego 2011., a s obzirom na udio u ukupnom turističkom prometu Hrvatske, trenutno čine udio od 3 posto te se nalaze na 10. mjestu najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske. Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku, uz podnošenje zahtjeva u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi, moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija, ali isto tako i posredstvom vanjskih pružatelja usluga, tzv. viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva.

Budući da se iz godine u godinu povećava broj gostiju iz Ukrajine i Turske, a više nisu moguće privremene suspenzije viznoga režima ili ga je Hrvatska obvezna uvesti, odgovarajuće se pripreme, slične onima u Moskvi, provode i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kijevu te u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ankari i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu.

Sve upite oko viznog sustava Hrvatske prema državama izvan Europske unije, mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr.

>>Milanović: Zbog Europske unije moramo Turskoj uvesti vize, šteta!

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar babas
babas
14:44 07.02.2013.

Rusi su možda po broju noćenja na 10.tom mjestu,ali po ostavljenom novcu su sigurno među 5 najvažnijih gostiju. Najviše Rusa ima u najskupljim hotelima,u kampovima ih gotovo da nema i turističke firme će skupo platiti ulazak Hrvatske u EU. Viza djeluje psihički na ljude,ja nikad nisam bio turistički,niti ne namjeravam ići u neku europsku zemlju gdje mi treba viza. Što ću tamo kada sam nepoželjan?

TA
taxiico
15:28 07.02.2013.

a da ipak mi ostanemo van e.u.? zna li netko jedan pravi razlog zašto nam treba e.u. a da to može argumentirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije