Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
huliganizam s kikama

Škola pokušala zataškati da je pretučena kći Nikše Kaleba

\'unu zagreb...22.01.2007. ...ilustracija...tucnjava...rezanje bocom... Foto:Antonio Bronic\'
Foto: \'Antonio Bronić/PIXSELL
1/7
05.10.2011.
u 08:15

U Metkoviću su osnovnoškolke pretukle kćeri vatrogasnog zapovjednika Jure Pilja i slavnog rukometaša Nikše Kaleba

– Samo zato što je prišla trima djevojčicama koje su tukle njezinu prijateljicu i rekla im: "Što to radite, ubit ćete je", i moja je kći iscipelarena pred školom. Nagnječeno joj je rebro, liječnici su sumnjali da je slomljeno, a najviše me boli što nas taj dan nisu iz škole ni obavijestili da je premlaćena. Ostavili su mi dijete na nastavi i, iako se žalila na bolove i povraćala, nisu pozvali hitnu pomoć niti su nas nazvali. Cijeli je grad brujao o tome, moja je supruga u petak četiri sata nakon premlaćivanja čula od susjede da nam je kći premlaćena, a u školi su joj rekli da su napravili zapisnik i da je samo povučena za kosu – ogorčen je Jure Pilj, vatrogasni zapovjednik u Metkoviću, nedopustivim ignoriranjem nasilja u tamošnjoj Osnovnoj školi Stjepana Radića, pred kojom je pretučena njegova kći zajedno s kćeri bivšeg rukometnog reprezentativca Nikše Kaleba. Iako je društvo deklarativno senzibilizirano za problem nasilja, u stvarnosti još nemamo jedinstven program prevencije nasilja u školama, koji struka odavno zaziva i sve češće se na YouTubeu mogu vidjeti snimke tučnjava među djevojčicama.

Prijetnje na Facebooku

Ogorčeni otac Jure Pilj ističe da su kao roditelji svjesni da se nasilje može dogoditi, ali dužnost je škole da ga ne zataškava i da ih odmah obavijesti. Iako su po protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima škole dužne odmah pozvati roditelje nasilne i napadnute djece te izvijestiti i policiju i Centar za socijalnu skrb, iz škole u Metkoviću takav poziv u petak nije upućen. Uz koje objašnjenje, nismo doznali jer se ravnateljica na telefon nije javljala. Policija je napravila izvješće o ovom slučaju i proslijedila ga nadležnom tužiteljstvu te izvijestila Centar za socijalnu skrb koji bi trebao provesti nadzor u obiteljima nasilnih djevojčica. Nakon toga će se znati hoće li roditelji nasilne djece biti prijavljeni za zanemarivanje djece. Kazneno prijavljeni mogu biti i nadležni u školi ako se utvrdi da su grubo zanemarili dužnost odgoja i zbrinjavanja djeteta. Nikša Kaleb, čija je kći još u bolnici na promatranju zbog bolova koje trpi jer su je tri djevojčice iz sedmog razreda iz suprotne smjene, s kojima se nikad nije družila, bez povoda iscipelarile u petak, ne traži ni kažnjavanje roditelja ni nasilne djece, nego odgovornost pedagoške službe i ravnateljice škole.

– Osjećamo se nemoćni kao roditelji, ne možemo dijete zaštititi. Ne možemo joj jednostavno objasniti da se to dogodilo bez razloga jer će iz toga shvatiti da joj se to može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Te su djevojčice nekoliko dana prije maltretirale djevojčicu bolesnu od dijabetesa, a posredno smo na Facebooku dobili poruku "da još nisu gotove s našom kćeri i da će im na meti biti još jedna djevojčica". Rekao sam i pedagoginji da im to što sam naizgled blag čovjek i što neću bacati inventar po školi ne daje za pravo da budu mlaki u reakcijama. Želim istaknuti da ne privatiziram medije jer mi je ime poznato, moje dijete ništa nije vrednije od ove dvije napadnute djevojčice i molim vas da razgovarate i s njihovim roditeljima. Ovo je čisto premlaćivanje, a ne izoliran slučaj, ovo je propust sustava. Razrednica moje kćeri bila je iskreno šokirana. A roditelji nasilnih djevojčica zvali su me da bi me osuđivali zato što je pozvana policija, a policiju je pozvala hitna pomoć. Vidite dokle ide ta bahatost – smireno će Kaleb, koji unatoč svemu ne traži ničije kažnjavanje, nego samo sigurnost za svoje dijete i jamstvo da se to neće ponoviti. Roditelji dviju nasilnih djevojčica rastavljeni su, a jednoj je otac u zatvoru. Majka jedne od djevojčica za Dnevnik.hr izjavila je da je sve napuhano i da su žrtve njezinu kćer čupale za kosu. Dječja pravobraniteljica Mila Jelavić nije željela komentirati konkretan slučaj, no kazala je:

Žrtva svako četvrto dijete

– Svaka škola dužna je u skladu s protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom izvijestiti Centar za socijalnu skrb i policiju, a ne problem gurati pod tepih. Protokol je obvezujući za škole koje su dužne raditi na prevenciji nasilja. Kad se gledaju podaci DZS-a, lani je od 3270 kazneno prijavljenih maloljetnika među njima bilo samo 7,7 posto djevojaka ili njih 253, pa ispada da cure nemaju problema s delinkvencijom niti ona bilježi bitan porast. No podacima DZS-a obuhvaćena su djeca od 14 do 18 godina, a ne mlađa. Istraživanje među 4500 djece Poliklinike za zaštitu djece o vršnjačkom nasilju  i Hrabrog telefona, kaže dr. Gordana Buljan-Flander, pokazalo je da je svako četvrto dijete pretrpjelo neki oblik nasilja.

Komentara 63

IT
i_tata_bi_sine
14:26 05.10.2011.

Hbte klinci su se mlatili i mlate ali kad si kćer ili sin nekog shupka sa naslovnice onda novinari o tome trkeljaju danima.Strava.

DO
dobardan
08:23 05.10.2011.

to je mogla biti bilo čija kći što bi se vjerovatno zataškalo da nije bila kalebova.

IT
i_tata_bi_sine
13:04 05.10.2011.

A koji je qrac taj kaleb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije