Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruka mjerila

Škola mi je odbila produljiti ugovor jer imam 65 godina

Veronika Javor
Željko Hladika/PIXSELL
10.10.2010.
u 22:30

Radnik i poslodavac neće se više moći dogovarati, ali ravnatelji mogu odraditi svoj mandat dokraja, kaže Ž. Janjić

U lipnju sam navršio 65 godina, a početkom svibnja sam od ravnateljice zatražio da mi se ugovor o radu produlji do 31. kolovoza sljedeće godine. Želio sam raditi još jednu godinu jer sam još u dobroj kondiciji – kaže nam Željko Čizmar, bivši profesor u zagrebačkoj Desetoj gimnaziji.

Bez zakonskih prepreka

Pozvao se, kaže, na Zakon o radu koji dopušta mogućnost da i nakon 65. godine zaposlenik nastavi raditi ako se tako dogovori sa svojim poslodavcem.

– Ravnateljica je moju molbu za produljenje rada uputila Školskom odboru, a oni su je odbili. Predsjednica Školskog odbora rekla mi je da moja molba nema zakonske osnove iako, kad sam to tražio, zakonskih prepreka nije bilo. One su nastupile tek poslije, kad je donesen Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama potkraj srpnja ove godine. A ja sam svoju radnu knjižice uzeo 1. srpnja i pokrenuo postupak umirovljenja – ogorčeno će Čizmar jer, upozorava, zakoni i pravila ne vrijede jednako za sve.

– U Desetoj gimnaziji radi profesorica koja će u listopadu navršiti 67 godina, njoj se ugovor o radu može produljiti, meni ne. Ljutim se što za neke može, za druge ne. Ja sam na temelju toga zaključio da sam diskriminiran, to je kršenje mojih ustavnih prava jer svi bi trebali biti jednaki – komentira Čizmar.

Ističe također da ima ravnatelja koji su debelo prošli zakonsku dobnu granicu, a još uvijek su na svojim dužnostima. Jedna od njih je i ravnateljica Petnaeste gimnazije Veronika Javor, koja je u kolovozu navršila 67 godina.

– Mene je na tu dužnost ponovno izabrao Školski odbor, a dobila sam suglasnost Ministarstva obrazovanja za produljenje ugovora o radu. Mandat mi traje još četiri godine – kratko nam je objasnila prof. Javor, čija je gimnazija po rezultatima učenika postignutim na državnoj maturi među četiri-pet najboljih u Hrvatskoj.

Pomirio se sa statusom

– Da, Ministarstvo je davalo suglasnost za produljenje radnog ugovora, ali zbog zakonskih ograničenja toga više neće biti. Nema više mogućnost dogovora radnika i poslodavca, no ravnatelji koji su svoj mandat “uzeli” prije zakonskih promjena koje su se dogodile potkraj srpnja ove godine odradit će ga do kraja – objasnio nam je državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić.

Na kraju prof. Čizmar razočarano zaključuje: 
– To pokazuje kako kod nas funkcionira pravna država. Ministarstvo obrazovanja za svakog djelatnika ima sve podatke, od godine rođenja do drugih detalja, a prema svima bi trebalo biti jednako. Ja sam se u međuvremenu pomirio s tim da sam umirovljenik.

Komentara 34

BK
bez_komentara_2
23:40 10.10.2010.

Treba dati šansu mladima,ali razumijem i ovo ako je još sposoban neka radi,nije lako biti ni profesor,ali logično je da će profesor željeti raditi godinu duže,nego krojačica,jer mirovine su male! Barba Luka,Vlatko Marković i ostale okamine će raditi do 110!

SO
sonjci
02:13 11.10.2010.

...sankcionirati one u Ministarstvu koji su joj dali dopusnicu za produljenje radnog odnosa, pa da vidiš kako bi se ostali držali zakona.

OB
-obrisani-
05:34 11.10.2010.

ne rade oni ,to smo misle njih je pregazilo vrijeme,potreban im je odmor,jedino što primaju plaću jedini je njihov cilj jer mirovinica i nije baš nešto,no i nju mogu podebljati ako im se radi sa instrukcijama koje bi davali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije