Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi u državi

Skinuo radijatore, završio na sudu i – dobio spor protiv Toplinarstva

Željko Šaravanja (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/4
04.01.2013.
u 16:24

Nisam mogao plaćati visoke račune grijanja, molio sam da me isključe iz sustava, ali nisu odgovarali. Tužili su me, prisjeća se Šaravanja

– Sve ću vam pomoći, sve ću vam reći – kaže Osječanin Željko Šaravanja u telefon koji od jutra zvoni. Za pomoć ga mole ogorčeni građani iz Pule, Karlovca, Vinkovaca... Šaravanja je prvi u Hrvatskoj koji je dobio pravnu bitku protiv HEP – Toplinarstva. Iz svog je poslovnog prostora uklonio radijatore jer više nije mogao plaćati visoke račune. Osam se godina povlačio po sudovima. Presudu je u svoju korist izvojevao još 2010.

– Progovorio sam kada sam vidio da Karlovčani najavljuju spaljivanje računa pred Gradskom toplanom. To je pogrešno! Svaki račun treba vratiti, i to urudžbirano – savjetuje. Upravo je to on sam strpljivo radio godinama.

– Najvažnije je da sami ne skidaju radijatore! – ističe. Šaravanjina priča počinje 1999. Imao je kafić koji je zapao u teškoće pa je rezao troškove. Izračunao je da Toplani “iskešira” oko 7000 kuna godišnje. Toliko, kaže, nije imao čime platiti. Poslao je u siječnju 1999. molbu HEP-u da ga isključe iz sustava grijanja. Odgovora nije bilo. Stizali su mu samo računi koje nije plaćao. Poslao je novi dopis u rujnu. Toplana ga je tužila. Ovrhom su mu naplatili račune, ali nije odustajao.

– Jedini način da dokažem kako ne koristim grijanje bilo je da uklonim radijatore. Angažirao sam ovlaštenu tvrtku koja ih je maknula, zapečatila i ispostavila račun – navodi. Sud je kasnije u presudi pojasnio kako je “s obzirom na stvarno stanje instalacija”, utvrđeno da Šaravanja nije koristio grijanje. Istaknuto je i da je upozoravao Toplanu da želi ukloniti radijatore, kao i to da micanje nije urušilo sustav u zgradi. Toplinarstvo mu je moralo platiti 13.000 kuna sudskih troškova.

Karlovački Građanski pokret “Neću usluge toplane” prikupio je, pak, oko 1500 potpisa građana koji zahtijevaju da se korisnicima omogući da se izdvoje iz Gradske toplane bez posebne procedure. Priložit će ih ustavnoj tužbi.

>> Građani se odrekli usluga toplane i sami uveli sustav grijanja

Komentara 27

AM
a_morte_i_rossi
19:42 04.01.2013.

pomalo za koju godinicu ce svi monopoli pasti u drzavi i onda ce se bolje zivjeti... samo da €u ukroti divlje socijaliste koji vladaju na tim pozicijama.....

HS
hsinisa
12:10 05.01.2013.

toplane i vodovodi su s dobrim namjerama smišljeni, ali nije se dopustilo i odobrilo mišljenje tadašnjih inžinjera strojarstva koji su projekte vodili da naprave i razdvajanje brojila jer je i tada politka u tome vidjela priliku da svojima pomogne na štetu ostalih i stručnjaci su izgurani, a kao i danas što se dešava, na štetu sposobnih..onda i nas malih.. šteta što sudovima treba desetljeće da u tako banalnom slučaju donese presudu i još s takvim smiješnim iznosima odštete...

MA
Macaktom
18:31 04.01.2013.

gradsko grijanje je najjeftinije grijanje tako da nisu mi jasni takvi biseri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije