Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hanfa

Škegro pobjeđuje: Smjena Ante Samodola prije kraja mandata?

\'05.10.2011., Zagreb - Na konferenciji za novinare Quaestus fonda govorili su Borislav Skegro i Tomislav Matic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
14.10.2011.
u 12:00

Dolaskom nove osobe na čelo Hanfe mogle bi se poništiti njezine posljednje odluke, među kojima je i zabrana Škegrinu fondu.

Ante Samodol, u posljednje vrijeme omraženi čelnik Hanfe, koji se posljednjoj godini mandata odlučio obračunati i s velikim igračima na financijskom tržištu, mogao bi biti smijenjen i prije isteka mandata koji završava krajem godine.

Smjenjivanje mu pripremaju, kako doznajemo, već potkraj listopada. Borislav Škegro, kao što je i najavio, krenuo je u borbu s Hanfom, jer je agencija nedavno oduzela dozvolu za rad njegovu nekretninskom fondu. No Škegro nije stao na najavljenoj pravnoj borbi, nego je povukao veze svojih starih kolega iz HDZ-a i organizirao Samodolovu smjenu. Nije tajna da je Škegro još od sredine devedesetih dobar s ministricom financija Martinom Dalić s kojom je takav dogovor postignut, a kako nam je potvrđeno od izvora bliskih tom HDZ-ovu krugu, već je u igri bio i Samodolov nasljednik – Ante Žigman, dobar prijatelj Martine Dalić, trenutačno zaposlen kao jedan od savjetnika guvernera HNB-a Rohatinskog.

Politički obračuni

Dolaskom novog čelnika u Hanfu, postojala bi mogućnost povlačenja posljednjih rješenja agencije, a što bi značilo da bi se, primjerice, Škegrinu nekretninskom fondu ukinula zabrana rada, a možda bi i Agrokor i Dalekovod mogli izbjeći objavu ponude za preuzimanje te bi se vjerojatno i zaustavila istraga poslovanja nekih mirovinskih fondova, a kako se najavljuje i investicijskih fondova, čiji su vlasnici najveće banke. Neobično je kako je Škegro nakon Samodolova rješenja o zabrani rada nekretninskog fonda reagirao rekavši da je riječ o političkom obračunu, aludirajući da je Samodola na takvo rješenje nagovorio njegov navodni zaštitnik Ivan Šuker. Kasnije je Škegro povukao tu tvrdnju, rekavši da je ipak riječ o financijskom obračunu. Zanimljivo je kako bi se onda sada moglo nazvati njegovu upravo započetu akciju, kojoj je vjerojatno samo inicijator, a podržali su ga sigurno brojni sudionici na tržištu koji ne podržavaju posljednje odluke Hanfe. Pitanje je i bi li Vladi bilo pametno upuštati se u takav pothvat prije izbora, samo kako bi spasila sebi bliske osobe.

Žigman nasljednik?

U Vladi nismo dobili službeni komentar, tek nam je neslužbeno odgovoreno da nema smisla smijeniti Samodola dva mjeseca prije isteka mandata. Niti Samodol ne želi komentirati takve najave, koje ga sigurno ne iznenađuju. No možda i ne mari pretjerano za takvu odluku, jer mu mandat ionako istječe, a i u slučaju pobjede HDZ-a više sigurno ne bi bio njegov igrač na toj poziciji, a također ni u slučaju pobjede Kukuriku koalicije. A i sam je nekoliko puta izjavio da ga mjesto čelnika Hanfe više ne zanima. Iako je onda zanimljivo zašto baš u posljednjoj godini mandata istjeruje najglasniju pravdu, a ne staje i nakon navodnih prijetnji. Pa je tako, primjerice, u četvrtak podnio prekršajnu prijavu protiv Škegrina Quaestusa, zato što je ljetos objavio kupnju nekretnine u Klinča Selima, a naknadno je utvrđeno da ta nekretnina još nije plaćena.

Ante Žigman također je bio bez komentara na upit je li bio pozvan kao Samodolov nasljednik, nego je samo poručio kako je zadovoljan radnim mjestom u HNB-u. Žigman je prije bio u upravi Partner banke zajedno s Martinom Dalić, a surađivali su i u Ministarstvu financija. Rješenja Hanfe kojima "kažnjava" tvrtke objavom ponude za preuzimanje, a koja sa sobom nose potrebno izdvajanje povećih iznosa, nisu novost i već nekoliko godina takvu obvezu ima 16 kompanija. No medijski je to dobilo na značenju tek kad je to zakvačilo Dalekovod i Agrokor. Također, Samodol je s tržišta izbrisao mnogo manje brokerske kuće, koje se nisu javno oglasile, ali postalo je zanimljivo kada je to učinjeno Škegri.

Komentara 25

SP
spartak
12:39 14.10.2011.

Ako ove spodobe smijene jedinog poštenog čovjeka u ovoj zemlji koji može nešto napraviti, onda je s nama gotovo. Jedino rješenje je izaći na ulice i počisitti to smeće.

BG
bijesna glista
12:39 14.10.2011.

Hm Ružni, prljavi, zli. A jadni Samodol je mislio da je igrač apokalipse. Pa ovi će spizditi i onog crnog u paklu, zato ih ni ne uzima. Najveća je ironija što smo mi sadisti hrvatići pustili takve ljude iznad površine.

PE
Pegaz
12:31 14.10.2011.

Tip je totalna siva eminencija. Sve ove silne godine, dok nije postao premijerkin \"savjetnik\", o njemu se nije ni glas cuo, a svo to vrijeme on lijepo ubire nase novcice od mirovinskog i ulaze ih - sebi u dzep!!! Krasne li zemlje, majko mila :((

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije