Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teroristički napadi

Sjeverni Kavkaz islamisti opet pretvaraju u krvavu zonu

Dagestan (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/4
05.05.2012.
u 12:00

Analitičar Grgić: Tim područjem prolaze plinovodi koji spajaju područje Kaspijskog jezera s Europom. Onaj tko kontrolira to područje ima veliku političku i ekonomsku moć.

Dvadeset ljudi, većinom policajaca, poginulo je, a tridesetak osoba je ranjeno u eksplozijama dviju automobilskih bombi koje su u noći na petak potresle Mahačkalu, glavni grad ruske sjevernokavkaske republike Dagestan.

Prvu bombu detonirao je vozač automobila kojega su policajci radi kontrole zaustavili samo nekoliko metara od policijske postaje, a desetak minuta potom, kada su na poprište tragedije stigle ekipe vatrogasaca i hitne pomoći, odjeknula je druga eksplozija, iz automobila koji je bio parkiran u blizini.

Islamski emirat

Islamistička internetska stranica kavkazcenter.com objavila je da je u napadu policijska postaja potpuno uništena, te da je oštećen obližnji plinovod.

– To je strašno, dijelovi ljudskih tijela leže svuda naokolo – prenosi ruska agencija RIA svjedočenje jednog od policajaca na terenu.

Dvostruki napad ponovo otvara nemire širih razmjera u Sjevernom Kavkazu, jednom od najnemirnijih područja Ruske Federacije na kojemu radikalni islamisti već godinama pokušavaju stvoriti sjevernokavkaski emirat pod vodstvom terorista Dokua Umarova.

– Situacija je već godinama napeta, a na području Sjevernog Kavkaza Dagestan treba promatrati zajedno s Čečenijom i Ingušetijom, iako su to tri zasebne ruske republike.

Radikalni islamisti žele na tome području stvoriti svoju državu, i terorizam je za njih zajednički problem, jer radikali se ne obaziru na granice – kaže obavještajni analitičar Zoran Grgić.

Rusija bez odgovora

Rusija u ovome trenutku nema pravoga odgovora na terorističke napade.

– Na području Sjevernog Kavkaza napadi su stalni, ali se o njima ne govori često, tek kada dođe do većeg broja žrtava kao što je to bilo jučer.

Ruske snage sigurnosti pokušavaju uništiti islamističku mrežu, no to ide jako sporo – zaključuje Grgić.

Komentara 46

PA
patria
14:21 05.05.2012.

Rusima koji daju neumjerene izjave kao da su pod žešćim utjecajem alkohola bolje bi bilo jačati sigurnosnu suradnju sa NATO-om i zapadnim silama kao partnerima u zajedničkoj borbi protiv globalne pošasti islamističkoga terorizma nego zazivati nove konflikte. Protiv toga zla sve glavne sile trebaju nastupati usklađeno.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:12 05.05.2012.

patria: KGB režim baca klipove pod noge Zapadu gdije god stigne... vidjet ćemo kako će biti kad NATO napusti Afganistan i kad se radikalan islam počne širiti prema ruskim granicama...

SI
simoreg
13:43 05.05.2012.

Za takve životinj ne treba imati milosti.Mislim da ne treba dugo čekat Putinov odgovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije