Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Sjednica Odbora za Ustav odgođena zbog dodatnih konzultacija: 'Žao mi je zbog javnosti'

sjednica odbora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
01.06.2016.
u 14:09

Podolnjak nije bio zadovoljan prijedlogom, ali je zaključio da nema izbora nego odgoditi sjednicu

Iako je Odbor za Ustav danas trebao utvrditi listu od deset kandidata za Ustavni sud koje će predložiti Saboru na glasovanje, sjednica je na zahtjev SDP-ova Peđe Grbina, a zatim i HDZ-ova Dražena Bošnjakovića, odgođena zbog dodatnih konzultacija. Zbog toga je upitno hoće li se suci uspjeti izabrati do 7. lipnja, kada ostaje bez kvoruma.

– Nakon dugih pregovora, jutros smo dobili novi prijedlog liste kandidata i imamo određene dvojbe. Molimo odgodu – zatražio je Grbin, a Bošnjaković se složio i dodao kako je to prevažno pitanje da bi se stvari lomile preko koljena.

Predsjednik Odbora, Mostov Robert Podolnjak nije bio zadovoljan ovim prijedlogom, ali je zaključio da nema izbora nego odgoditi sjednicu.

– Nakon četiri mjeseca intenzivnih razgovora, korektnih i otvorenih, ovo nije dobra poruka za javnost da još jednom odgađamo sjednicu te uopće ne znamo kada će Sabor raspravljati o kandidatima. Žao mi je zbog javnosti, mislim da ovo nije dobra poruka – poručio je Podolnjak.

Kako doznajemo, za SDP je problem što je jutros, iako je na konzultacijama dogovorena lista kandidata, HDZ umjesto Marija Jelušića predložio Marka Babića. Podsjetimo, ostali kandidati s HDZ-ove liste su Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Miroslav Šumanović i Branko Brkić. SDP-ovi kandidati su, podsjetimo, Josip Leko, Ingrid Antičević Marinović, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić te Andrej Abramović.

Nakon sjednice Grbin je rekao da je istina da razgovori traju četiri mjeseca, ali i da zastupnici imaju obvezu prema javnosti izabrati kandidate iza kojih neće biti nikakvih repova.

Robert Podolnjak je ustvrdio da se pokazalo, unatoč pričama kako su svi kandidati davno odabrani, da nitko nije siguran do samog kraja. – Sada ćemo vjerojatno promašiti rok koji smo sami odabrali, to je loša poruka javnosti. Ovaj put imamo stvarno izvanredno dobre kandidate i propustiti priliku da izaberemo najbolje, vrlo je loše – kazao je Podolnjak. Zamjerio je usput SDP-u i HDZ-u što su čak i njega kao predsjednika Odbora isključili iz posljednjih krugova konzultacija.

– Most je uvijek za odabir najboljih i najkvalitetnijih kandidata i mi smo najavili da za određene kandidate nećemo moći glasovati. Dvije najveće stranke očito su zaključile da mogu bez nas – objasnio je Podolnjak. Predlagao je, dodaje, da se sada izabere bar šest kandidata kako ne bi došlo do blokade Ustavnog suda, pa preostala četiri nekada kasnije, u boljim uvjetima. Ne zna, zaključuje, hoće li Sabor uspjeti izabrati sve ili bar dio kandidata do 7. lipnja.

>> Šuker: Uvjeren sam da će Hrvatska u petak popodne imati 10 novih ustavnih sudaca

>> Željko Reiner izbacio Grbina iz sabornice

Komentara 31

DM
drug marin
14:52 01.06.2016.

Podolnjak inače završio predvojničku na Fskultetu političkih nauka u Zagrebu i kasnije nešto kao magistrirao i doktorirao postao pravni stručnjak. Stručnjak je i to VELIKI, prodati zemlju grada Varazdina dok je bio tajnik gradonačelnika Čehoka svojoj supruzi po par euraa i onda preprodati trgovackom lancu po deset puta vecoj cijeni. OSTAVKA i kaznena idgovornost za počinjeno nedjelo i novce vratiti gradu Varaždinu.

DM
drug marin
14:54 01.06.2016.

Pipl must, trust, isto kandidatkinja, i njen muž također dobro preprodaje zemljišta. Ostavke odmah!!!

DU
Deleted user
14:54 01.06.2016.

Grbin i Podolnjak su "poznati i priznati" ustavni stručnjaci, jao si ga nama! Plakat ćemo za Šeksom kao i za Matom Arlovićem uz ogradu da ni oni nisu najpametniju, ali su njih dvojca kao osvjedočeni politički neistomišljenici odlično surađivali po pitanju ustavnosti predloženih zakona i ne sjećam se da je bilo natezanja oko raznih imenovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije