Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasna poruka

Odletio vrh Porezne uprave, istraga traje

'05.06.2012., Zagreb -  Ministar financija RH, Slavko Linic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
28.05.2013.
u 14:54

"Službenici zadržavaju plaću i ostala materijalna prava radnog mjesta s kojega se privremeno premještaju", pišu iz Ministarstva financija.

Ministar financija Slavko Linić smijenio je devet visokopozicioniranih dužnosnika u Poreznoj upravi, i to zbog sumnje da su zlorabili svoje ovlasti. Više od toga nije se moglo doznati ni u Vladi ni u DORH-u koji je uključen u istragu što se provodi nad gotovo svima koji su ispod ravnateljice Nade Čavlović-Smiljanec, nad njezinim zamjenikom, pet pomoćnika te prvim čovjekom najjače porezne uprave u zemlji – one zagrebačke. Svi su oni dugogodišnji zaposlenici Porezne uprave, s velikim iskustvom i dugim stažem u poreznoj administraciji. “Na temelju saznanja o sumnji nadležnih tijela u zloporabu ovlasti rukovodećih službenika Porezne uprave, pri obavljanju povjerenih im poslova tijekom 2012. godine, ministar financija razriješio ih je obavljanja poslova radnih mjesta na koje su raspoređeni te ih privremeno premjestio na odgovarajuća radna mjesta”, piše u priopćenju iz Ministarstva financija. Neslužbeno se čuje da bi novi zamjenik trebao biti Tihomir Kralj, bivši načelnik policijskog USKOK-a.

Smjena, ne i čistka

Razriješeni su i privremeno raspoređeni zamjenik ravnateljice Zlatko Fabijančić, pomoćnica ravnateljice za strategiju i razvoj Anđa Redžić, pomoćnik ravnateljice za opće, pravne i računovodstvene poslove Željko Glavaš, pomoćnica ravnateljice za igre na sreću i lokalne poreze Anđela Toth Sesar, pomoćnik ravnateljice za ovršni postupak Miljenko Krželj, pomoćnik ravnateljice za nadzor Damir Živković, pročelnik Područnog ureda Zagreb Marko Buljan, voditelj Službe za otkrivanje porezno-kaznenih djela Karlo Orešković te voditelj Službe za javnu nabavu Antun Hopfinger. Smjenu vlasti u Ministarstvu financija nije pratila značajnija čistka zatečenih kadrova, a osim što je doveo Nadu Čavlović-Smiljanec i državnog rizničara Miljenka Fičora, Linić nije micao zatečene ljude u Poreznoj upravi.

Sve ovisi o postupku

Na vrat im je, međutim, natovario niz poslova, a s vremena na vrijeme iz Porezne su uprave znali reći da je proteklih godina bilo niz propusta u naplati poreza i gledanja kroz prste. Iz Ministarstva pišu da će razriješeni biti privremeno premješteni dok se ne otkloni sumnja u zloporabu položaja i ovlasti ili dok se ne pokrene odgovarajući postupak, a najdulje do 1. siječnja 2014. “Navedeni službenici zadržavaju plaću i ostala materijalna prava radnog mjesta s kojega se privremeno premještaju”, pišu iz Ministarstva financija te dodaju da će daljnje postupanje ovisiti o rezultatima postupaka nadležnih tijela.

>>Poreznici zadovoljni: U ožujku najbolji rezultati fiskalizacije!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije