Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident u Dalju:

Skandal u Dalju: Šišljagić oteo mikrofon pa napao ministre

dalj, karamarko, šišljagić, kosor (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/15
01.08.2010.
u 14:31

J. Kosor: Moramo biti iznad stranačkih i drugih podjela. Na to nas obvezuju žrtve

Neviđeni incident bacio je sjenu na obilježavanje 19. obljetnice pogibije 39 osoba u napadu na policijsku postaju u Dalju kod Osijeka, gdje su bili i najviši dužnosnici hrvatske Vlade. Nakon što je najavljen govor ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka mikrofona se prije njega dohvatio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

- Učinjena je pogreška u protokolu, red je da prvo govori župan, a onda ministri i na kraju predsjednica Vlade - započeo je Šišljagić.

Mikrofon mu je potom isključen, što je izazvalo reakciju pojedinih okupljenih i povike "Dajte županu mikrofon, lopovi!".

- Nitko više neće zabraniti hrvatskoj vlasti da govori u hrvatskom Dalju - vikao je dožupan Dinko Burić.

- Ništa nije zabranjeno, treba poštivati protokol zbog ovih žrtava - smirivao je strasti Karamarko, koji je potom pozvao župana da preuzme njegov mikrofon.

Iz MUP-a je, inače, u petak ujutro poslan protokol kojim je za govornicom bio predviđen i Šišljagić. No, popodne je iz Županije stigla vijest da će u Dalj ići samo dožupan Dino Burić. Šišljagić je, naime, na godišnjem odmoru. Kako je rečeno iz MUP-a, protokol je upravo zbog toga par puta mijenjan.

Ni Šišljagić, pak, nije mirno započeo govor.
- Vi ste ovo proizveli! Stidim se i sramim što sam Hrvat, vi niste moj župan! - vikao mu je Ivan Matin iz Erduta.

Župan je Vladine dužnosnike pitao zašto ni danas nitko nije odgovarao za masakr u kojem je 1. kolovoza 1991., u napadu JNA i srpskih paravojnih formacija na PP Dalj, ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika ZNG i četiri pripadnika civilne zaštite.

- Zašto te zvijeri nemaju ime? Gospodine Karamarko, zar mještani nisu zaslužili saznati ove odgovore prije bilo kakvih drugih razgovora o suradnji srpske i hrvatske policije - pitao je. Nije poštedio ni predsjednika Ivu Josipovića.

- Počinitelji su odavno morali biti osuđeni! Možda bi onda mještani razumjeli i oprostili učestale ekshibicije srpskog i hrvatskog predsjednika - kazao je. Slika poluraspadnutih leševa daljskih policajaca i branitelja koje su dovezli u KBO i danas mu je, rekao je, pred očima.

 - Da, ja sam mnoge operirao, gospodine Tomislave Iviću pa ipak ste me lažno optužili da sam jugooficir zarobljen u osječkoj vojarni pa čak i da sam granatirao Osijek. I kada se na takav način obnašaju najviše dužnosti u Vladi i poziciji ministra branitelja, onda postaje jasnije zašto se progone branitelji, zašto haaški tužitelji Oluju nazivaju zločinačkim poduhvatom, zašto su naši generali u Haagu i zašto nitko nije odgovarao za Dalj - obratio se Šišljagić ministru Iviću.

Šišljagićev je istup ministar Karamarko ocijenio kao obezvrjeđivanje poginulih, koje se, kako je kasnije rekao novinarima, "bio dio frustracija vezanih za slučaj Glavaš".

- Očito je počela predizborna kampanja, a ovo je mjesto zadnje na kojem se ona može voditi - poručio mu je Karamarko. Protokol su, dodao je, skratili zbog vrućine.

Odgovorni za zločin u Dalju, poručili su i premijerka Jadranka Kosor i ministar Karamarko, moraju biti procesuirani. - Moramo uvijek biti iznad stranačkih i bilo kakvih drugih podjela. Na to nas obvezuju ove žrtve. Zbog njih moramo biti bolji - poručila je Kosor.

Da nije bilo njih, dodala je, Hrvatska danas ne bi bila ponosna članica NATO saveza i ne bismo dovršavali pregovore s EU.
- Slike egzodusa i odlaska ljudi s vrećicama moraju nam dati snagu za novo sutra. Ako smo sve to preživjeli i ostali na nogama, možemo svladati sve prepreke i probleme. Moramo učiniti sve da Hrvatska napreduje i da bude uistinu zemlja u kojoj će biti dobro živjeti. - istaknula je.

Dok se premijerka nakon protokola pozdravlja s obiteljima žrtava, njoj tik uz leđa nekoliko je supruga i majki poginulih verbalno napalo Ivana Matina, pitajući ga zašto je rekao da se stidi što je Hrvat, te gdje je on bio 1991.
- Bio sam u Münchenu! Ne ponosim se ovim činom, ali sam bio izazvan. Ma ne smije jedan župan pa makar on bio i moj pokojni otac, koristiti ovakvu žalosnu prigodu za političke poene - rekao je Matin, ispričavši se ponaosob premijerki i ministru Iviću, koji su također smirivali neugodnu situaciju.

Šišljagić je pred samom policijskom postajom održao konferenciju za novinare.
- Kada je Karamarko najavljen bilo je jasno da mi neće dopustiti govoriti. Ne znam zašto jer sam premijerku dočekao u zračnoj luci i zajedno smo došli - odgovorio je na pitanje je li siguran da ga kasnije ne bi pozvali za govornicu, dodajući kako ni u jednom trenutku nije povisio glas te da svađe nije bilo.

- Oni su sve ispolitizirali! Premijerka je i došla ovamo kako bi ublažila ono što se dogodilo prekjučer. Da je podsjetim, objavljena je presuda protiv Glavaša. Nakon svega, organizacija HDZ-a u Dalju može staviti i natpis svoje stranke na ćirilici - kazao je Burić.

Izvanrednu konferenciju za medije sazvao je i ministar Ivić.
- Tom oficiru JNA, kapetanu i vojnom lekaru falili su samo tenk i petokraka na čelu da zorno pokaže što se prije 19 godina zbilo u Dalju - kazao je Ivić, dodajući kako se "pionirčić" Šišljagić očito morao dokazati svome šefu, ne izgovorivši Glavaševo ime. 

Komentara 506

OB
-obrisani-
17:17 01.08.2010.

inati se Slavonija !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! netrebamo nećakinju četničkog vojvode na obilježavanjima naše patnje i stradanja!!!!!!!!! nek pazi gospođa pahor mnoge je nećakinja brakove uništila

IV
ivoandric
17:55 01.08.2010.

Evo da bude malo lakse: U finalu Svjetskog vaterpolskog kupa u Oradei Hrvatska je poražena od Srbije sa 7:13. S neprepoznatljivom igrom i kroz dvije rupe u sastavu (Pavić i Buljubašić) iscurile su sve naše nade da ćemo u Oradeii slušati hrvatsku himnu. Odista krasno!

11
11111
17:16 01.08.2010.

HAHAHAHAHAH...............nisam mogao vjerovati da župan ovako što može izjaviti : Šišljagić: ‘Glavaš je presudom suda postao pravednik’ Glavaš je : 1-profiter 2-zla čino ne samo nad srbima već i nad hrvatima..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije