Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kćer za konja

Vrištanjem i suzama djevojka se izvukla od neželjena braka

cigani prodali kćer (1)
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
1/4
01.03.2011.
u 10:54

38-godišnjak i njegova nevjenčana supruga dali su kćer 69-godišnjaku koji ju je iskorostio za prisilni rad i služenje

Plač, vrištanje i urlici krhke djevojčice izvukli su prije nekoliko dana susjede iz njihovih kuća u romskom naselju Capraške poljane u Sisku. Što je prouzročilo “histeriziranje” djevojčice u inače relativno skladnoj obitelji otkrilo se uskoro. Roditelji su je, naime, odlučili prodati. Zašto?

Jer su “zainteresiranom kupcu” bili dužni 5000 kuna za konja kojeg su od njega nedavno kupili. Ne samo da su prodajom “stornirali” dug nego su i na svojoj 14,5-godišnjoj kćeri uspjeli zaraditi, i to 3000 kuna.

Vraća se na nastavu

Susjedi i svjedoci ovog incidenta pozvali su policiju, a da tako nisu postupili, vjerojatno se za cijelu ovu aferu barem još neko vrijeme ne bi znalo.

Iako je prva verzija priče bila da su roditelji djevojku dali samo da odradi nastali dug te da bi se potom vratila kući, mještani otkrivaju kako je ipak riječ o pokušaju prisilne udaje.

Njen nesuđeni budući 34-godišnji suprug sa svojim 69-godišnjim ocem iz mjesta Ruče u općini Orle u Zagrebačkoj županiji krajem veljače posjetio je obitelj u Capraškim poljanama kako bi odveli djevojku.

– Majka je bila protiv prodaje, ali otac se htio riješiti duga od kupnje konja. Djevojka se nije dala, plakala je, ali nije joj bilo pomoći. Jedno je od četvero djece u obitelji. Mala je pametna, ide u školu i zanima je učenje. Rekla je da se već idući tjedan vraća na nastavu – komentirali su mještani koji su željeli ostati anonimni.

Za obitelj kažu da živi od socijalne pomoći, kao i većina u Poljanama, no da nisu u takvoj situaciji “da nemaju što jesti”.

Unatoč tome, odlučili su svoj dug riješiti prodajom kćeri, a ne prikupljanjem potrebne svote.

Mještani dodaju da u njih nema govora o prodaji djevojčica.

– Takvih običaja u nas nema. Nema više ni maloljetnih brakova – odrešito govore mještani Capraških poljana.

Opomena ili prijava

Djevojčica je od ponedjeljka opet u svom domu u koji su je vratili djelatnici Centra za socijalnu skrb Sisak.

– Za sada nema opasnosti da se ovo ponovi pa djevojčicu sada nećemo izdvajati iz obitelji. Osim ovog strašnog događaja, u obitelji inače nije bilo problema ni narušenih odnosa. Centar će učiniti sve što je potrebno protiv neodgovorna ponašanja roditelja, a kako će se sve odvijati, još ćemo vidjeti. Roditeljima se može izreći opomena ili se protiv njih može podići kaznena prijava – kazao je Ivan Kirinčić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Sisak.

Dodaje kako je ovo prvi takav slučaj u vrlo dugo vremena. U slučajevima vjenčanja malodobnika, Centar za socijalnu skrb izdaje im suglasnost.

Kriminalističku istragu nad ocem i sinom s područja općine Orle te 38-godišnjim ocem djevojčice i njegovom 32-godišnjom nevjenčanom suprugom proveli su policijski službenici Odsjeka organiziranog kriminaliteta Policijske uprave sisačke u suradnji s policijskim službenicima sisačke policijske postaje i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Sisak zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima i ropstvo.

– Potkraj veljače 69-godišnjak je sa svojim sinom došao u Sisak k roditeljima djevojčice kako bi, prema prethodnu dogovoru, k sebi u mjesto Ruče odveli njihovu kćer radi prisilna rada i služenja. Za to su Siščanima oprostili dug od kupnje konja, koji je iznosio pet tisuća kuna, te su im isplatili još tri tisuće kuna – piše u policijskom priopćenju.

Svi su osumnjičeni uhićeni te su uz kaznenu prijavu bili dovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Sisku.

Zadržavanje do 48 sati

– Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati zbog trgovanja ljudima, ropstva te ugovaranja braka za maloljetnicu.

Zadržavanje je određeno kako ne bi utjecali na svjedoke te su sada u zatvoru u Sisku.

U idućih 48 sati Državno odvjetništvo odlučit će o idućim postupcima – kazala je istražna sutkinja Županijskog suda u Sisku Ljubica Rendulić Holzer.

Komentara 103

EU
eugenie
12:46 01.03.2011.

lol , tko se to prepoznaje u mom prilogu?! lol

Avatar blackula9
blackula9
14:02 01.03.2011.

ciganska posla

DU
Deleted user
14:49 01.03.2011.

Ali mi smo zato sve i svašta prodali konjima (Janezima Savudriju, Mađarima INU, Švabama HT, Talijanima more) ali za to su samo neki dobili kune... Romi bar nisu prodavali tuđe :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije