Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prenoćio u gračacu

Sisački biskup zahvalio svima koji su mu pomogli kad je zapao na cesti u Lici

Varaždin: Kardinal Bozanić predvodio misu povodom 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
01.03.2023.
u 14:20

"U dugoj koloni od nekoliko stotina vozila naš se automobil veoma polako kretao, a najviše stajao. Bila je silna mećava, takvo što nisam još doživio, a mi smo satima stajali u koloni zametenih vozila i čekali neko rješenje koje nije dolazilo", objašnjava Košić.

Jedan od mnoštva ljudi koji su u nedjelju "zapali" na cestama bio je i sisački biskup Vlado Košić. Na web stranici sisačke biskupije objavio je zahvalio svima koji su pomogli njemu, ali i drugim sudionicima u prometu na dionici Knin-Gračac. "Vraćao sam se iz Hercegovine, gdje sam bio na jednom sprovodu, i prije tunela Sveti Rok, prometni znakovi su nas uputili da siđemo s auto-ceste i krenemo prema Obrovcu. Prije Obrovca iz jednog policijskog vozila službenik nas je uputio da se ne može u Obrovac nego da nastavimo putem prema Kninu i Gračacu.

Međutim, na toj dionici puta, preko dijela Velebita, naš je put trajao više od 6 sati, premda ima samo 50 km. U dugoj koloni od nekoliko stotina vozila naš se automobil veoma polako kretao, a najviše stajao. Bila je silna mećava, takvo što nisam još doživio, a mi smo satima stajali u koloni zametenih vozila i čekali neko rješenje koje nije dolazilo", objašnjava Košić. U Gračac je stigao već kad je pala noć, a ugostio ga je fra Ivan Šimunac i njegovi suradnici koji su ga ponudili i jelom i pićem. Kako navodi, nije bio jedini tamo. U župnom stanu bilo je smješteno još 45 ljudi, među kojima i djeca. 

"Nazvao sam i gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koji me ohrabrio i obavijestio kako je i on u Gospiću primio putnike, a u kontaktu je i sa svim župnicima koji su također otvorili svoje domove i pomagali ljudima koji su putovali kroz Liku ali su zbog nenadanog vremena, jakog snijega i još jače bure, ostali zameteni te tražili pomoć. Kada smo drugo jutro krenuli prema auto-cesti, vidjeli smo Gračac ispunjen vozilima, a u mnogima su bili putnici koji su tu i prespavali jer nije bilo dovoljno mjesta u zajedničkim ili privatnim smještajima, a možda su i sami tako željeli", prisjeća se Košić. 

Želi istaknuti veliku ulogu Crkve i Caritasa jer smatra da nije pravedno isticati samo lokalnu zajednicu, civilne službe i Crveni križ. Osobito zahvaljuje gradačkom župniku fra Ivanu i kapelanu fra Marku, policiji, HGSS-u, komunalnim službama koje su čistile cestu, gradonačelnici Gračaca i svima u lokalnoj samoupravi, Crvenom križu i Caritasu. "Posebno zahvaljujem prijatelju dr. Domagoju Mosleru koji je odlično upravljao našim vozilom u ovim teškim uvjetima. Dakako, iznad svega Bogu hvala te zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice mira koju smo cijelim putem zazivali moleći krunicu", kaže na kraju biskup. 

VIDEO: Pogledajte kako su se HGSS-ovci probili do onih koji su zapeli u snježnoj mećavi

Komentara 1

EB
EBERT
14:32 01.03.2023.

Ja bih ti dala sanjke i onda izvoli doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije