Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plejboj

Sirijski Che - general koji voli žene i cigare i ruši prijatelja Assada

manaf tlass,bashar al-assad (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Željko Trkanjec
01.08.2012.
u 22:00

Iako je sunit, mnogi u oporbi drže da 
je Manaf Tlass predugo bio uz Assada i taktizirao

Sadašnja vlast vodi Siriju u pakao”, riječi su brigadnog generala Manafa Tlassa koje su ubole u srce sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Nije riječ samo o zapovjedniku jedne od najelitnijih postrojbi sirijske vojske koji je okrenuo leđa režimu već i o osobnom predsjednikovu prijatelju još iz djetinjstva.

Tlass je rođen 1964. godine u Rastanu, gradu u pokrajini Homs, jednoj od prvih u kojima je izbila pobuna protiv režima koji vode alaviti, religijska frakcija muslimana šijita koji su manjina u Siriji. Otac mu je Mustafa Tlass, general i veliki prijatelj Basharova oca Hafeza. Mustafa je bio ministar obrane Sirije od 1972. pa sve do 2004. godine i odigrao je presudnu ulogu u trenutku kad je Bashar nakon Hafezove smrti preuzeo vlast.

Rado viđen gost

Upravo je Mustafa bio čvrsta točka među “starom gardom” na koju se Bashar oslanjao kako bi ga prihvatili. Manef je pak bio dobar prijatelj s Basilom, starijim Hafezovim sinom koji je poginuo u prometnoj nesreći 1994. godine, a s Basharom ga je posebno vezalo prijateljstvo iz vojne akademije koju su zajedno pohađali. Tlassovi pak nisu alaviti već suniti, pripadnici većine, ali su uvijek bili bliski vlasti: zli glasovi govore da su surađivali i s otomanskim vladarima i s Francuzima, pa onda i s Asadima.

U vojsci je brzo napredovao, a Bashar ga je često pozivao kod sebe jer su njih dvojica trebali predstavljati novo, mlado lice Sirije koja se mijenja. Manaf je uživao u svom položaju, bio je viđen gost na svim javnim događanjima, domaćin mnogim uglednim gostima iz politike, biznisa ili svijeta spektakla, prepoznatljiv po cigari koju je rijetko gasio. No, ljubav je pukla kad je počelo krvavo gušenje pobune u Homsu. Zemlju je prije pet mjeseci prvi napustio njegov otac, nezadovoljan razvojem situacije, i otišao na “liječnički pregled” u Pariz gdje mu živi kći. Manaf se zatim pobrinuo da njegova obitelj napusti zemlju, pa je i sam pobjegao i ubrzo najavio da je spreman voditi mirnu tranziciju vlasti kad Bashar padne. No, ta najava nije dočekana s oduševljenjem.

Sirijska je opozicija podijeljena, u utorak je u Kairu formirano još jedno opozicijsko vijeće, a kako se čini, niti jedno nema pravi utjecaj na Slobodnu sirijsku vojsku. Ona se pak sastoji od više skupina formiranih na lokalnoj osnovi. Tu je i sve više boraca iz drugih arapskih zemalja među kojima ima i islamista, a slobodno operiraju i razne bande. Sve je to velika prijetnja budućnosti Sirije. Svi sada imaju jedinstveni cilj - srušiti Asada - ali pitanje je hoće li u trenutku kad on konačno siđe s vlasti prihvatiti neku zajedničku opciju vlasti kako bi se provela tranzicija ili će nastupiti bezvlašće pa će okrenuti puške jedni protiv drugih. To je scenarij kojeg se svi susjedi najviše pribojavaju jer bi tada došlo do religijskih i etničkih sukoba i bilo bi gotovo nemoguće formirati stabilnu vlast - stanje u Siriji bi tada sličilo na Libanon u doba građanskog rata koji je trajao 15 godina.

Može li biti spasitelj

Tlass je osoba na koju igra Saudijska Arabija, SAD, a vjerojatno i Turska. No, mnogi u Siriji smatraju da je predugo bio i ostao uz Asada da bi se mogao predstaviti kao spasitelj, bez obzira na to što je sunit.

Ključne riječi

Komentara 33

UK
Ugo Kajvez2
22:09 01.08.2012.

"Zločini - Assadove trupe neprestano čine strašne zločine protiv civilnog stanovništva (svi mediji)" ............................................................................................... Volio bi da VL objavi koje su to "svi mediji" ............. iz jednostavnog razloga jer se više nikome ne može vjerovati ..................... "laž" je postala sinonim sa novinarstvom ! ..........

UK
Ugo Kajvez2
22:18 01.08.2012.

Turska i turski političari podržavaju ovakve koji ubijaju zarobljenike .............. baš me zanima dali će se oformirati sud za ovakav zločin .......... jer kad su njemački nacisti isto radili nije bilo problema da se ih okrivi ..........

UK
Ugo Kajvez2
22:05 01.08.2012.

"War crime? Syrian rebels execute POWs " . S ovakvima se sbratimo grad vukovar, ................ ovakvima milanović dodijelo 1,200 kalašnjikova, ovakvima je božinović dodijelio 10 000 kalšnjikova ............. . Ima koga pri zdravoj pameti u ovoj državi ? ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije