Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVO JE!

Sintetički geni – prvi korak prema stvaranju umjetnog života

Craig Venter
21.05.2010.
u 15:25

Znanstvenik Craig Venter, poznat po radu na sekvenciranju ljudskog genoma, objavio je da je u četvrtak uspješno stvoren umjetni genom kojim je oživljena šuplja bakterija.

- Ovo je prva sintetička stanica ikad stvorena. To je prva samoreproducirajuća vrsta koja se pojavila na ovom planetu čiji je roditelj računalo – izjavio je Craig Venter pomalo bombastično na konferenciji za novinare. Njegovi kolege malo su suzdržanije dometnuli da su prijeđeni samo "prvi koraci" na putu na kojem je krajnji cilj počinjanje s digitalnim fajlom i stvaranje po njemu živog organizma.

- Ovo može postati veoma moćan alat za dizajniranje onog što želimo da biologija učini – rekao je Venter i dodao da želi stvarati bakterije koje će proizvoditi gorivo ili praviti bolja cjepiva, i napraviti alge koje mogu iz atmosfere usisati ugljikov dioksid.

U pokusu koji možda predstavlja početak cijeloga jednog novog doba, sintetička verzija DNK iz bakterije Mycoplasma mycoides presađena je u drugu klicu Mycoplasma capricolum kojoj je uklonjena većina unutrašnjosti; nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, novi mikrob oživio je i počeo se reproducirati u laboratorijskoj posudi.

Predsjednik SAD-a Barack Obama već je zatražio od svojih savjetnika za bioetiku izvještaj o mogućim implikacijama toga znanstvenog postignuća, za koji je bilo potrebno 40 milijuna dolara i 15 godina rada. Venter je napomenuo da su znanstvenici prije početka rada konzultirali brojne stručnjake za etiku. Profesor biomedicinskog inženjeringa na bostonskom sveučilištu Jim Collins upozorava da se ne treba zalijetati s izrazima poput "stvaranje umjetnog života":

- Iskreno, znanstvenici ne znaju dovoljno o biologiji da bi mogli stvoriti život. Rad o kojem su izvijestili Venter i njegovi kolege bitan je za napredak naše sposobnosti da izmijenimo organizme; ne predstavlja stvaranje novoga života od nule.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
20:59 21.05.2010.

I bi frankenštajn ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije