Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODA DO GRLA

Sinjskog kozara slomila birokracija pa u katedrali moli za pomoć

'03.02.2012., Zagreb - Jure Zupic, stocar koji ima problema sa legalizacijom objekata. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
06.02.2012.
u 11:00

Zbog problema sa siranom i kreditima obitelj bi mogla završiti na ulici

Sinjskog kozara Juru Župića očaj i nevolja toliko su pritisnuli da je prošloga tjedna završio na koljenima u zagrebačkoj katedrali.

– Došao sam moliti Boga da mi pomogne jer me birokracija samljela – kaže Župić, kojega smo sreli pred katedralom, jer je, kaže, po pomoć iz Radošića kod Sinja došao, ni manje ni više, nego na zagrebački Kaptol. Zbog birokratskih zavrzlama koje su ga saplele, kuća u kojoj živi sa suprugom i troje djece za nekoliko bi se dana mogla naći na dražbi, a obitelj na ulici.

Ne tražim Caritas

– Hitno mi treba zajam od 50.000 kuna da bih platio dug banci za kuću jer ne mogu podignuti kredit s obzirom na to da nisam kreditno sposoban. Tražio sam pomoć od matične župe, ali odgovoreno mi je da nemaju praksu posuđivanja novca, pa sam zbog zajma pokušavao stupiti u kontakt i sa Splitskom nadbiskupijom. Ne tražim Caritas, da mi se pokloni pomoć, nego zajam jer sam čovjek navikao na rad i znam da mogu vrlo brzo vratiti uloženi novac – ističe Župić dodajući kako su mu je i tajnik u Splitskoj nadbiskupiji rekao da takve stvari ne financiraju.

– Uvjeren sam da biskup i ne zna za mene, a samo sam tražio razgovor s njim. Sada sam došao na Kaptol tražiti pomoć, ali rekli su mi da se javim u svoju biskupiju. Zašto se njima obraćam? Pa ja sam aktivni član Crkve, voda mi je došla do grla, egzistencija mi je ugrožena ne mojom krivnjom i trebam pomoć da ne ostanem bez kuće. Ako se neću obratiti svojoj, tj. našoj Crkvi, kome ću? Prihvatit ću sve što mi Gospodin stavi na životni put, bio to i najteži križ, ali neću sjediti; imam troje djece, moram se boriti – govori uzbuđeno Župić, koji se uzgojem koza počeo baviti 2006.

– Na natječaju koje je 2007. raspisalo Ministarstvo poljoprivrede odobreno mi je 170.000 kuna za gradnju obiteljske sirane. Siranu smo sagradili, uložili i vlastiti novac te je opremili uz pomoć kredita banaka. Problemi nastaju kada lokalna samouprava ne želi izdati građevinsku i lokacijsku dozvolu zato što objekt nije usklađen, pazite sad, s prostornim planom grada Sinja! Tako da godinama pokušavam legalizirati objekt koji je sagradilo Ministarstvo poljoprivrede – tumači svoj problem.

U međuvremenu je, zato što nije uspio pokrenuti proizvodnju u nelegalnom objektu, dodaje, doveden u tešku novčanu situaciju. – Zatražio sam od Splitsko-dalmatinske županije kredit od 150.000 kuna kako bih se prebacio s uzgoja koza na uzgoj krava jer mi je na taj način zajamčen otkup mlijeka. Naime, kozje mlijeko na području Dalmacije nitko više ne otkupljuje – nastavlja Župić, kojemu je Županija izašla ususret organizirajući 2011. sastanak s Poglavarstvom Sinja, gdje mu je obećana legalizacija u roku od 30 dana.

Slučaj su "zamrznuli"

– Na pitanje što će biti ako se to ne dogodi, obećali su da će Županija legalizirati siranu kao prioritet. U međuvremenu Županija odobrava 150.000 kuna kredita, no kada sam krenuo u realizaciju, zatražena mi je od Splitske banke (koja je samo servis jer sredstva su županijska, a ne bankovna, što je važan detalj) nekretnina kao jamstvo, pa sam ponudio pod hipoteku upravo spornu siranu koja, po procjeni ovlaštenog procjenitelja, vrijedi oko 30.000 eura. Kada mi je odgovoreno da objekt nije legaliziran, uzvratio sam da se Županija obvezala legalizirati siranu i da, ako to naprave, a obećali su, automatski imaju i hipoteku za kredit. No, od toga se ništa nije dogodilo – ogorčen je Župić, koji je u međuvremenu morao prodati koze da bi podmirio dio dugova bankama!

– Županija odlučuje "zamrznuti" slučaj dok se objekt ne legalizira. Odluka o odobrenju stavljena je na čekanje i ponuđeno mi da objekt legaliziram po novom Zakonu o legalizaciji bespravnih objekta, ali tek tu počinje cirkus jer je općenito poznato da je taj zakon katastrofa – očajno zaključuje Župić, koji je 2008. dobio županijsku nagradu za svoje alpina koze.

Komentara 49

IS
istima
11:25 06.02.2012.

E nećeš stari, nećeš ni koze držati ako nisi \'siroti\' Todorić....... Živila nam EU !

OS
osica
11:47 06.02.2012.

\" Županijska nagrada za koze \" - kako to birokrati dignu ruke \"od projekta kojeg nagrade\".? Zašto čovjeku nisu pomogli na vrijeme.? Nema zime, prodao je svoje koze - može čuvati tuđe, \"jer nam nedostaje oko 150 pastira - po- po izjavi bivše premijerke , valjda je i to negdje u ormaru\"\"

DA
danijeluskoci
12:00 06.02.2012.

živila eu,to nam je sve ona i skuhala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije