Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed 22. 11.

Sindikati: Vlada dopušta propadanje hrvatske industrije

prosvjed sindikata (1)
Patrik Macek/PIXSELL
06.11.2012.
u 11:26

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata organiziraju prosvjed svih radnika poduzeća koja posluju s problemima, a solidarno će ih podržati sindikalci tih dviju središnjica

Novi prosvjed na Markovu trgu sindikati su najavili 22. studenoga. Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata organiziraju prosvjed svih radnika poduzeća koja posluju s problemima, a solidarno će ih podržati sindikalci tih dviju središnjica. Nabrajajući razloge prosvjeda, Ozren Matijašević i Mladen Novosel ističu da aktualna Vlada, kao i sve dosadašnje, dopušta propadanje hrvatske industrije.

Nije uveden porez na financijske transakcije, nastavljaju, pa je bankama dopušteno neoporezovano iznošenje profita. Gospodarske aktivnosti strmoglavo padaju, investitori iz Hrvatske bježe, a birokratski aparat je neučinkovit.

– Deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 38,8 milijardi kuna. Investicije su u prvih pola godine sa 154,4 milijuna eura dosegle samo četvrtinu lanjskih, a godišnji pad industrijske proizvodnje iznosi golemih 7,7%. Podatak o porastu inflacije od 5% na godišnjoj razini zvuči čak utješno znamo li da je ona najizraženija u segmentu energetike, gdje struja bilježi poskupljenje od 22,1%, a plin čak 30,5%, i prehrane – mesa 6,9%, voća 18,2%, a povrća 25,1%, što opterećuje svačiji budžet. Više od 80% nezaposlenih dolazi iz svijeta rada, a trećina toga broja izgubila je posao u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu – nabraja Matijašević.

Zahtjevi zajedničkog solidarnog sindikalnog prosvjeda prema Vladi RH su: pokretanje proizvodnje donošenjem politike reindustrijalizacije zemlje, utvrđivanje strategije razvoja i sektorskih strategija, nadalje, donošenje mjera za očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih, uspostava sustava koji će jamčiti isplatu svih dijelova plaće radnika, povećanje plaća u skladu s porastom produktivnosti i troškova života te uvažavanje socijalnog dijaloga.

>>Zakonom 
o reprezentativnosti Vlada nas želi “razmontirati”

>>VIDEO Tisuće prosvjednika: 'Izdali ste građane i radničku stranku'

Komentara 11

BS
bstrabi2
11:43 06.11.2012.

Pa zar Hrvatska još ima svoju včadu?Da ima onda nebi zatvarala industriju i poljoprivredu.Nego bi se borila za to....

AS
Alberto Sompis
12:35 06.11.2012.

Otkrivena je fantastična namjera »Kukuriku kolalicije« u obnašanju vlasti. Procurilo je u javnost. Razotkriveno je kakvo političko okruženje stvara. Beskrajna pustinja! Zakonodavna, gospodarska i društvena klima koja će opustošiti Hrvatsku do posljednje mrve. Neće više ničega biti ni tvornica ni ni radnika ni vlasništva ni žitnih polja ni stoke ni seljaka ni škola ni đaka ni fakulteta ni studenata ni dječjih vrtića ni djece ni rodilišta ili bolnica pa mi ludnica, a čak ni luđaka ili znanstvenika pa ni inih stanovnika ili politički nepodobnih tj. oporbenih građana (koji će biti prinuđeni otići trbuhom za kruhom u pečalbu po bijelom svijetu). Ostat će samo beskrajna pustinja poput arabijskih sa crnim zlatom. O da, eto to je njihov cilj: stvoriti od Hrvatske beskrajnu pustinju gdje štrcaju vodoskoci nafte, a članovi sadašnje vlade sami sebe imenuju za šeikove svojih jataka i poslušnika. Ako, kad ti čarobni političari na vlasti pretvore državu u beskrajnu pustinju, nagovore naftne bušotine da dolete na letećim ćilimima iz 1001-ne noći pa nasele bajkovitu zemlju preuređenu po mjeri njihovog sna: ostvarenje beskrajne pustinje...

MF
maca faca
11:35 06.11.2012.

8 godina dok su bili u oporbi laprdali su kako znaju mogu i imaju rješenja onda su obmanuli javnost sa planom 21 sad kad su na vlasti ništa ne znaju nemogu i nemaju rješenja od predpristupnih fondova EU nisu povukli niti lipe HALO? kada će ih konačno netko pozvati na odgovornost-Pusić jje ucijenila penziće da glasaju za EU-nije li ucjena kazneno djelo? ne da trebaju raditi za minimalac-ova vlada(malo slovo namjerno-da se ne nađe neki partijac da mi spominje nepismenost)treba vratiti svaku lipu koju je dobila za plaću natrag u proračun-dok su na vlasti bili kriminalci kak ih se zove živjeli smo bolje otkad imamo tzv. poštenu i pravednu vladu gladni smo sramota katastrofa od vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije