Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sjednici gsv-a

Sindikati tražili još jednu raspravu o zakonu, ali Mrsić nije odobrio

mirando mrsić
Tomislav Miletić/PIXSELL
05.06.2012.
u 17:01

Sindikati i HUP predložili su ministru rada Mirandu Mrsiću da taj zakon skine s dnevnog reda Vlade te da se o njemu još jednom raspravlja na Povjerenstvu GSV-a zbog suprotstavljenih mišljenja

Zakon o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje, koji se pokušava donijeti već 15 godina i kojem se protive i poslodavci i sindikati, bio je glavna tema višesatne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Sindikati i HUP predložili su ministru rada Mirandu Mrsiću da taj zakon skine s dnevnog reda Vlade te da se o njemu još jednom raspravlja na Povjerenstvu GSV-a zbog suprotstavljenih mišljenja, no Mrsić je ostao pri planiranom pa će zakon najvjerojatnije idući tjedan biti predočen Vladi, a zatim i u Saboru. – Svi sindikati slažu se s time da se kroz ovaj zakon nikako ne smiju provući i izmjene Zakona o radu (ZOR), odnosno članka 262. koji omogućuje vremenski neograničeno produženje kolektivnih ugovora – kazao je predsjednik GSV-a Krešimir Sever te dodao kako bi to unijelo pravnu nesigurnost. Ministar Mrsić pak smatra da ZOR ne treba mijenjati sada, no da treba mijenjati praksu kolektivnog pregovaranja.

– Sigurno će biti disonantnih mišljenja jer je to područje izuzetno kompleksno. Ponosni smo što smo došli do nacrta koji ide u Vladu, pa u Sabor u dva čitanja. Budući da je riječ o organskom zakonu, trebat ćemo 77 glasova za njega – pojasnio je Mrsić dodavši kako je zakon temelj za buduću podjelu imovine sindikata. Sindikalisti i poslodavci zamjerili su vladajućima što ne dobivaju prijedloge zakona od Vlade nego ih moraju skidati s interneta ili “fejsbukova” ministara.

Komentara 2

AN
antonio0210
21:29 05.06.2012.

Da se ovako bahato ponašala Jacina Vlada hrvatski mediji bi je razapeli.Ovoj kalamburističkoj Vladi mmediji su se toliko uvukli u .....da se više niti ne vide.Uprnuće od novinarstva.!!!

JK
jurica.kovač
21:45 05.06.2012.

Antonio0210 sto posto si u pravu,da se tako ponašala vlada HDZ-a razapinjali bi je ko Isusa na križu,e lopovi e ovakvi onkvi sindikati i ovi sad na vlasti bi pozivali narod na referendum i na prosvjede a sad se svi poklopili ušima,jer ko smi nešto reć od sindikata i novinara pa smakli bi ga po kratkom postupku.Di su sad oni koji su ih birali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije