Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNI PADOBRANI

Sindikati traže: Objavite menadžerske ugovore

'zlatko matesa i tomislav dragicevic hoo i ina'
Foto: 'Photoshop'
1/5
20.05.2010.
u 07:33

Odšteta se ne isplaćuje ako se menadžer ogriješio o zakon. Kad ih se izabere na četiri godine, idu im sve plaće čak i ako ih odmah smijene.

"Ne, nije u redu!" Tim je riječima premijerka Jadranka Kosor jučer nakon aktualnog prijepodneva u Saboru kratko i jasno rekla što misli o gotovo 6,8 milijuna kuna otpremnine, koliko je, prema informacijama Večernjeg lista iz vrha Ine, isplaćeno Tomislavu Dragičeviću, aktualnom članu uprave te tvrtke. Istodobno, Ina državi i dalje duguje 120 milijuna kuna.

– Meni je to prva informacija i zatražila sam da se ispita. Ako je istinita, svakako ću nešto poduzeti – kratko je poručila premijerka Kosor.

Što će točno poduzeti i što uopće može poduzeti kao premijerka, nije željela precizirati.

Naknada za mandat
Kako se može čuti, otpremnina i sve vrste odšteta i naknada za predsjednike i članove uprava regulirani su isključivo tajnim ugovorima koji jasno određuju naknadu za sve slučajeve. Sugovornik blizak Vladi kaže kako je u većini poduzeća u većinskom državnom vlasništvu običaj sklapanje za menadžere vrlo povoljnih ugovora s izdašnim materijalnim pravima, osobito otpremninama i odštetama.

– Većina šefova izborila se da im, kad budu smijenjeni, pripada naknada za nedovršeni mandat. Odnosno, ako ih se jednom izabere na četverogodišnji mandat, oni će dobiti sve plaće u tom mandatu, pa makar ih smijenili mjesec dana nakon imenovanja – komentira Večernjakov sugovornik, uz tvrdnju kako je čak i Vladi nepoznat velik dio prava koja su si menadžeri namjestili ili dobili kao nagradu.

Od tog pravila postoje samo dvije iznimke, jedna lako dokaziva i druga koju je u praksi gotovo nemoguće dokazati jer se "sve može tumačiti onako kako to nekome odgovara". Odšteta se ne isplaćuje ako se menadžer ogriješio o zakon ili ako se, u izostanku kaznenog djela nesavjesnog poslovanja, dokaže da je svojim upravljanjem prouzročio gubitke.

– A što se može reći o otpremnini koja vrijedi kao pet stanova od 100 četvornih metara u centru Zagreba? Osim Dragičevića, dosad su na tako velike odštete pravo prema svojim ugovorima imali bivši šef CO-a Hrvoje Vojković (890.000 kuna) i Boško Matković (2,4 milijuna kuna).

Vlada mora znati
To je problem tzv. zlatnih padobrana kojima se Europa bavi još od svibnja 2008. godine. I zaključili su da se protive nemoralno visokim otpremninama – kaže Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, sindikalne središnjice koja okuplja velik dio radnika iz tvrtki u državnom vlasništvu.

Sever napominje kako su poduzeća u pretežitom državnom vlasništvu "narodna poduzeća, dakle, u vlasništvu naroda, a ne Vlade".

– Inzistiramo na reviziji menadžerskih ugovora. Na to imamo pravo. A Vlada si ne smije dopustiti da kaže "ne znamo što piše u menadžerskim ugovorima" jer su menadžerske ugovore odobrili nadzorni odbori, a nadzorne odbore imenovala je Vlada – komentira Sever i zaključuje:

– Nadam se da je napokon došlo vrijeme da se objave svi menadžerski ugovori. Narod ima pravo znati koga koliko plaća.

Komentara 25

OB
-obrisani-
13:13 20.05.2010.

a \"mi\" trazimo vase place, pa ak imate placu kak premijer ona mars van u EU

OB
-obrisani-
14:32 20.05.2010.

Ma ne može državno poduzeće grcati u dugovima i svoju nesposobnost naplaćivati većim cijenama prodaje državne robe i ne može ako je poduzeće u minusu država davati velike otpremnine već ovi kvazi menađere i direktore treba pozvati na odgovornost jerr su svojim postupcima uništili poduzeće tj radili su na štetu većine građana r.hrvatske

DO
doktorica
10:14 20.05.2010.

Narodne novce uzimaju a ugovori su im tajni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije