Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor:

J. Kosor: Zbog referenduma ćemo morati smanjiti neka prava

kosor
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
24.06.2010.
u 11:16

Prema dosad obrađenim podacima, sindikati su prikupili 720.078 potpisa za referendum o Zakonu o radu, izvijestili su sindikati na današnjoj konferenciji za medije

Prema dosad obrađenim podacima, sindikati su prikupili 720.078 potpisa za referendum o Zakonu o radu, izvijestili su danas sindikalni čelnici na konferenciji za medije. Broj će, najavljuju, rasti jer još nisu prebrojeni svi potpisi, a podaci će s terena u Zagreb dolaziti i danas i sutra.

- Ovo je blagdan hrvatske demokracije! Počeo je treći upisni rok u novu školu hrvatske demokracije u kojoj građani jasno poručuju političkoj eliti: Gospodo, upisujemo vas, odsad ćete morati slušati signale vremena i glas naroda svih dobnih i obrazovnih skupina koje su se uključile u akciju potpisivanja - rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

- Koliko je ona, čini se, dobila na popularnosti, govori i primjer netom vjenčanog bračnog para koji je izravno s vjenčanja s fotografom došao i potpisao se - naveo je Damir Jakuš.

Vilim Ribić naglasio je da se odazvalo između 15 i 20 posto hrvatske populacije. Uzroke toliku odzivu vidi u ogromnom nezadovoljstvu načinom na koji se centri moći odnose prema pravima građana, ali i iskazanom jedinstvu sindikata. Sindikalci nisu htjeli govoriti o proceduralnoj borbi koja ih čeka s obzirom na zakonsku neusklađenost.

Kosor: U proračunu za ovu godinu ni lipa nije planirana za referendum

Premijerka Jadranka Kosor danas je na sjednici Vlade prvi put komentirala sindikalni referendum o izmjenama ZOR-u. Istaknula je da će Vlada poduprijeti organiziranje referenduma ako je to volja građana. No, premijerka je upozorila da u proračunu ni lipa nije planirana za održavanje referenduma ni izbora u ovoj godini.

- Vlada mora osigurati sredstva. Budući da je situacija u proračunu iznimno ozbiljna, na tragu te odluke moglo bi doći do smanjivanja nekih prava, jer ne vidim od kuda bi se inače ta sredstva namaknula - kazala je Kosor.

Premijerka je dodala da će predložiti Saboru tumačenje zakona kako bi se odredile institucije koje moraju provjeriti valjanost potpisa. Saboru će predložiti i izvanrednu sjednicu s prijedlogom rebalansa proračuna kako bi se namaknulo 170 milijuna kuna potrebnih za održavanje referenduma.

Najavila je i razgovor sa sindikalnim središnjicama i oporbenim strankama koje su podržale referendum kako bi vidjeli gdje se mogu uzeti potrebna sredstva. Vjerojatno oni imaju prijedloge kako doći do potrebnog novca, kazala je premijerka.

 

Komentara 848

XN
xnet0822
03:22 01.07.2010.

Redakcijo Večernjeg lsta molim vas odmah isključite ovog Mihac™-a, zbog vrijeđanja drugih i zbog svog neprimjerenog ponašanja ! Hvala !

OB
-obrisani-
14:40 24.06.2010.

cvrcka2010...to je druga stvar...mada sam iznudio par minusa i sa onom prvom tvrdnjom..hahahaha

OB
-obrisani-
14:40 24.06.2010.

unknown99 ti otkupljuju patente koliko je patenata otkupljeno u HR? obično izumitelji to rade po svojim garažama-ali društvo, svjesno društvo prepoznaje kvalitetnu ideju i počnu je raditi,a kod nas, moraš se sramiti jer si izumitelj sa patentima, jer si generalnalna budala u sviujetu imbecila sa \"diplomama\" nekog upitnog,potkupljivog, zaostalog....sveučilišta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije