Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak pregovori

Sindikati: Odlaskom u Vladu ne prekidamo akcije za referendum

sindikati
Igor Kralj/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
07.06.2010.
u 12:42

Sever ističe ogromnu potporu građana koji žele referendum iz različitih razloga, a svi su okupljeni oko izmjena Zakona o radu, što ocjenjuje dobrim.

Nakon dva bojkotirana poziva, čelnici pet sindikalnih središnjica ipak će sutra sjesti za stol s premijerkom Jadrankom Kosor i saslušati što im ima reći.

- Našim odlaskom u Vladu ni na koji se način ne prekidaju pripreme za prikupljanje potpisa, odnosno za referendum. Odlučili smo otići u Vladu samo zato da ne kažu poslije da nismo htjeli razgovarati - kaže Krešimir Sever (NSH) domećući kako ne zna i ne može naslutiti što bi im Vlada mogla ponuditi.

Sever ističe ogromnu potporu građana koji žele referendum iz različitih razloga, a svi su okupljeni oko izmjena Zakona o radu, što ocjenjuje dobrim.

- Vidi se opće nezadovoljstvo koje je kulminiralo iz različitih poriva. Građanima prvenstveno smeta Vladino ponašanje u stilu: "Mi smo vlast i mi sve možemo izgurati, tko je s nama, neka je, a tko nije, za njih nas nije briga" - kaže Sever.

Premijerka Jadranka Kosor sindikatima će ponuditi - nastavak razgovora. Kako se može čuti, sve je na stolu osim odustajanja od izmjena Zakona o radu. Na Markovu trgu, naime, smatraju kako se kroz kolektivne ugovore, koji su u skladu s vremenom u kojem živimo, kad BDP pada, a ne raste, čuvaju radna mjesta. Ipak, prijedlog o kojem Vlada nije raspravljala sa sindikatima, iako je upućen u saborsku proceduru, neće biti raspravljen ni izglasan u Saboru sve dok se o njemu bude pregovaralo na osovini Vlada - sindikalne središnjice.

Volja za nastavak razgovora o zakonskom prijedlogu, koji je već upućen u Sabor, može se tumačiti kao Vladina  želja da se izbjegne prikupljanje potpisa za referendum, odnosno sam referendum koji bi se, ako do njega dođe, mogao tumačiti kao izjašnjavanje naroda o programu, odnosno o samoj Vladi.

Usto, sindikati su uspjeli dobiti široku potporu, otvorenu ili prikrivenu, od oporbe i rubnih dijelova vladajuće koalicije do vjerskih zajednica i, prvi put, dijela estrade predvođene politički sve angažiranijom Severinom.

Komentara 14

PR
presvetli
12:53 07.06.2010.

Ne prekidate niti ćete prekinuti sve dok ne uđete u sabor kao i neki prije vas

PI
Pippo9
16:55 07.06.2010.

Ovo je pametna odluka jer je svima u interesu dogovor a ne neke uvjene

TA
taholake99
09:49 08.06.2010.

hehehehehehe 4 strajkasa vec imamao, navalji nardode na kuhani grah heheheheehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije