Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turbulencije

Sindikati Kalmeti: Ili smjena Tončija Peovića ili štrajk!

'15.09.2009., Zagreb - Tonci Peovic, direktor Zracne luke Zagreb. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
25.10.2011.
u 12:00


Odluka o sudbini direktora ZLZ-a Tončija Peovića past će na skupštini Zračne luke u petak

Sindikati koji djeluju u Zračnoj luci Zagreb zaprijetili su resornom ministru Božidaru Kalmeti pokretanjem štrajka ako ne smijeni direktora ZLZ-a Tončija Peovića.

Stoga dobro upućeni smatraju da će Peović doista biti smijenjen u petak, za kada je sazvana skupština Zračne luke Zagreb.

Ozbiljne prijetnje

Koliko su ozbiljne sindikalne prijetnje o štrajku svjedoči i to što su na zagrebačkom aerodromu u ponedjeljak pokrenuli referendum među zaposlenicima koji će odgovarati na šest pitanja. Ona su vezana uz koncesiju nad ZLZ-om, čemu se sindikati protive, a zadnja dva pitanja odnose se upravo na štrajk pa se zaposlenike pita smatraju li industrijske akcije primjerenima i hoće li im se odazvati.

S obzirom na to da među zaposlenicima zagrebačkog aerodroma vlada veliko nezadovoljstvo direktorom Peovićem, kako kaže Mladen Mesić iz Nezavisnog strukovnog sindikata aerodromskog operativnog osoblja Hrvatske, već je jasno da će velika većina pozitivno odgovoriti na ta dva pitanja.

Mesić kaže da, otkako je Peović došao na Pleso, znači već dvije godine, s njima nije održao ni jedan sastanak o kolektivnom ugovoru.

Sindikati se također žale na loše poslovne rezultate Zračne luke Zagreb. U 2010. godini tako su ukupni prihodi, nakon godina rasta, pali, i to na 300 milijuna kuna, sa 309 milijuna u 2009. Jadran Kapor, Peovićev savjetnik za odnose s javnošću, nije znao jesu li informacije o Peovićevoj smjeni točne, ali je rekao da je na Plesu pod njegovim vodstvom ostvaren rast broja putnika.

Mislim da ne

Božidar Kalmeta potvrdio nam je pak da je će u petak biti održana skupština ZLZ-a, a upravo on čini tu skupštinu, i to na zahtjev sindikata koji se žale na poslovanje tvrtke. Na pitanje postoji li onda mogućnost da na toj skupštini Peović bude smijenjen, Kalmeta je odgovorio: Mislim da ne.

Sindikalni referendum traje do petka. Štrajk uoči izbora ono je što bi Kalmeta i Vlada najmanje voljeli na najvećem hrvatskom aerodromu.

Komentara 12

KO
konoplja
13:48 25.10.2011.

Još danas pamtim kako su smijenili bivšeg direktora bez objašnjenja,a bili su jedni od rijetkih u plusu, eto dođe rođo i odma sve pošandrca!

Avatar Oštrica
Oštrica
14:12 25.10.2011.

Da nema možda ovaj famozni manjak zarade veze sa subvencijom troškova niskotarifnim kompanijama(sve više putnika, a sve manja zarada). Samo što taj trošak nema država, nego Zračne luke u Hrvatskoj.

Avatar Oštrica
Oštrica
13:38 25.10.2011.

\"Sindikati se također žale na loše poslovne rezultate Zračne luke Zagreb. U 2010. godini tako su ukupni prihodi, nakon godina rasta, pali, i to na 300 milijuna kuna, sa 309 milijuna u 2009.\" To je katastrofalno loša zarada, pogotovo akoo znamo da je rast putničkog prometa bio zadnje godine oko 17%. Postoje dvije varijante; ili u ZLZ zaposlenici rade skoro badave, ili direkcija preljeva sredstva sasvim drugim samo njima poznatim tokovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije