Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostatak poslova

Sindikat metalaca Vladi: Naručite brodove, to rade i Brazilci!

Brodogradnja
Duško Marušić/PIXSELL
31.08.2012.
u 15:09

Prema tvrdnjama Vedrana Dragičevića nisu važni ni Ombla ni pelješki most. Brodogradnja će pokrenuti kompletnu industriju jer škver za sobom vuče još najmanje 250 malih tvrtki

Naručite brodove, to rade i Brazilci. Vlada je kriva što se kroz Ministarstvo gospodarstva nije otvorila mogućnost za nove poslove. Da ste ugovorili gradnju desetak brodova, danas bi samo dva podigla industrijsku proizvodnju za 2 posto. U metalskoj industriji radilo je oko 80 tisuća radnika, a sada ih je manje od 20 tisuća. Oko 19 tisuća naših metalaca prima minimalac, poručio je Vladi s tiskovne konferencije sindikalnih povjerenika dalmatinskih tvrtki u teškoćama Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Nedostatak je poslova, tvrde u SMH-u, ključni problem u Hrvatskoj.

− Nisu toliko važni ni Ombla ni pelješki most. Pokretanjem brodogradnje pokrenut će se kompletna industrija jer škver za sobom vuče još najmanje 250 malih tvrtki. U idućih mjesec dana treba krenuti naprijed. Ministarstvo gospodarstva sve svoje aktivnosti mora usmjeriti u pronalaženje novih poslova i upotrijebiti diplomaciju da se oni izvana donesu. Za sadašnje stanje osim Vlade krive su i uprave tvrtki koje nisu radile na osiguranju poslova. Kapacitete kojima raspolažemo treba iskoristiti, istaknuo je Dragičević podsjećajući na propale TLM i Končar koji su donedavno bili ključni u razvoju metalne industrije.

− U Brodosplitu nikad nije bilo gore. Imamo ugovorena samo dva broda, što nije jamstvo opstanka. Više od 1500 splitskih brodograditelja je na čekanju. Nije bolje ni u Brodotrogiru. Treba napraviti rezove. Dužnosnici nisu smjeli ići na godišnje odmore. Stoji i privatizacija i škver! Neka privatnik dođe što prije, samo da se nešto pokrene, kazao je Joško Franić, glavni povjerenik SMH-a u Brodosplitu.

Komentara 7

AA
aabbcc
20:52 31.08.2012.

. Vlada je da brine za porez a ne za narudjbe brodova, industriju i proizvodnju. ........To je njima njihova borba dala i nisu oni glupi Komunisti.

DZ
dzukaficuka
23:23 31.08.2012.

Sve je vazno i Most peljesaci ombla ao Brodo Gradilistima da ne govorim.Sva proizvodnja u RH je vzna to moraju svi da UKAPIRAJU i to vazi za sve grane Industrije.

CR
crnigaleb4
18:07 31.08.2012.

Naručite brodove, to rade i Brazilci. Vlada je kriva što se kroz Ministarstvo gospodarstva nije otvorila mogućnost za nove poslove ............................................ to rade ozbiljni premijeri i predsjednici - premijeri i predsjednici ozbiljnih i ponosnih država. npr. u hrvatsku kad dolaze strani premijeri i pedsjednici, oni lobiraju za svoje nacionalne kompanije, općenito za nacionalnu ekonomiju ....tako, kad u hrvatsku dolazi finski predsjednik on lobira , traži, nudi (i vraća se sa predugovorom) ...itd itd. evo uskoro premijer milanović putuje u njemačku, sastat će se sa njemačkom premijerkom, održati nekakvo kvazi predavanje o hrvatskoj u EU ... bla bla bla... što radi predsjednik josipović? gdje god putuje održava glupa predavanja o hrvatskoj u EU, čak za ta besmislena i demagoška predavanja dobije i poneko odlikovanje ili priznanje, ali se redvno vraćaju u hrvatsku bez rezultata....bez predugovora.... oni su marksisti (komunisti) mada su navukli liberalističko odijelo, ali ideologija i svjetonazori ostali su isti....nema tu nacionalnog ponosa. tko misli da ekonomija može bez nacionalnog ponosa, vara se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije