Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šest izmjena

Sindikalci traže neoporezivo dopunsko osiguranje i topli obrok

\'10.07.2009., zagreb, u banskim dvorima odrzale su se konzultacije o planiranom drugom rebalansu proracuna izmedju predstavnika vlade, sindikata i poslodavaca. kresimir sever daje izjavu novinarima n
Luka Klun/Pixsell
18.01.2012.
u 15:47

Neoporezivanjem dopunskog osiguranja povećao bi se broj sudionika dopunskog zdravstvenog osiguranja te se podigla razina zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na poskupljenja koja su krenula i koja su najavljena, Nezavisni hrvatski sindikati podsjećaju Vladu na prijedloge izmjena i dopuna koje su Ministarstvu financija već slali te predlažu nove izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak. Predlažu šest izmjena: neoporezive uplate poslodavaca u dopunsko zdravstveno osiguranje u korist radnika, neoporezive iznose za topli obrok, povećanje visine neoporezivog iznosa dnevnica u zemlji za službeno putovanje koje traje više od 12 sati dnevno, povećanje visine neoporezivog iznosa naknade za odvojeni život od obitelji, povećanje visine neoporezivog iznosa za terenski dodatak u zemlji i povećanje visine neoporezivog iznosa dara u naravi.

Neoporezivanjem dopunskog osiguranja povećao bi se broj sudionika dopunskog zdravstvenog osiguranja te bi se podigla razina zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj. Naknada za topli obrok bila je neoporeziva do 1995. godine. Prema izračunima NHS-a, kada bi poslodavac uvećao neto plaću radnika za 700 kn na ime naknade za topli obrok, to bi neto povećanje u brutu bilo i više nego dvostruko, što bi obeshrabrilo najveći dio poslodavaca. Kada bi, međutim, taj iznos od 700 kn bio oslobođen obveze plaćanja poreza i doprinosa, smatramo da bi se ipak određen broj poslodavaca odlučio na isplatu  naknade za topli obrok.

Što se pak dnevnica unutar zemlje tiče, one od 1998. godine iznose neoporezivih do 170 kuna. U 13 godina taj se iznos nije mijenjao iako su troškovi života rasli pa tako za istu vrijednost roba i usluga za koje je u 1998. godini trebalo izdvojiti 170 kuna, krajem 2011. godine bilo je potrebno 250,12 kuna. Iz toga je vidljivo, zaključuje Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, da bi neoporezivi iznos dnevnica trebalo uvećati za najmanje 47% kako bi uopće došao u razinu s troškovima života. Jednako vrijedi i za terenski dodatak.

Od 2005. godine neoporezivi iznos naknade za odvojeni život od obitelji iznosi do 1600 kuna, a tijekom sedam godina troškovi života su rasli. Primjerice, za istu vrijednost roba i usluga za koje je početkom 2005. godine trebalo izdvojiti 1600 kuna, krajem 2011. godine bilo je potrebno 1972,21 kuna, izračunali su sindikalci.

– Iz toga je vidljivo kako bi neoporezivi iznos naknade za odvojeni život od obitelji trebalo uvećati za najmanje 23 posto, do 2000 kuna, kako bi uopće došao u razinu s troškovima života – poručuje Sever.

Zadnji u nizu zahtjeva jest povećanje visine neoporezivog iznosa dara u naravi, koji od od 1995. godine iznosi 400 kuna.

Kako je za istu vrijednost roba i usluga za koje je krajem 1995. godine trebalo izdvojiti 400 kuna, krajem 2011. godine bilo potrebno 673,51 kunu (68%), predlažu da neoporezivi dar u naravi bude 700 kuna.

Komentara 1

PP
Peter Petrovic
11:34 19.01.2012.

na penzie kao sto ima seks 12000 tu treba pobrati novac da mu uzmete 6000 uvjek mu ostane 6000 i moze zivjeti püno bolje i bezbrizno od mene sa 1500.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije