Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Končarova zemljišta

Sin Matteo Cetinski oprao novac koji su mama i tata uzeli Končaru

'29.04.2010.,Hotel Monte Mulini, Rovinj - Prezentacijom brenda Capo obitelj Cetinski,sinovi Mateo i Tony te tata Mirko predstavili su obiteljska vina Chardonnay, Sivi Pinot s kojim su na ovogodisnjoj
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
03.10.2011.
u 12:37

U kolovozu je prijavljen i otac Mirko zbog posredničke provizije od 2,5 mil. kuna

Mattea Cetinskog i još dvije osobe istarska je policija, u nastavku obrade vezane za malverzacije tzv. Končarovim zemljištima, prijavila Županijskom državnom odvjetništvu u Puli zbog sumnje da su sudjelovali u pranju novca “izvučenog” od poduzetnika Danka Končara, odnosno iz njegove tvrtke Kermas ulaganja. Zbog malverzacija zemljišnim parcelama u Istri, podsjetimo, do sada su bili prijavljeni Končarovi bivši poslovni suradnici Vinka i Mirko Cetinski, Boris Sorga, Željan Hrvatin, Marin Sorga te Romina Hrvatin. Osumnjičeni su, naime, da su malverzacijama prilikom kupnje vrijednih zemljišta protupravno stekli 73 milijuna kuna.

Obiteljski biznis

Prema sumnjama istražitelja, šestero osumnjičenika, kako bi prikrili stvarno porijeklo novca, od 2007. godine do lani, kada je u javnost i izbila ova afera, ulagalo je u banke te kupovalo različitu imovinu – nekretnine, vozila, plovila i vrijednosne papire. Koliko je poznato, osobe koje su prijavljene zajedno s prije osumnjičenom šestorkom te mlađim sinom Vinke i Mirka Cetinskog zbog pranja novca članovi su obitelji Sorga i Hrvatin.

Istražitelji tvrde da je to troje znalo kako je novac prljavo zarađen, odnosno varajući na razlikama u cijenama prilikom kupnje parcela za tvrtku Kermas ulaganja, te da su njime raspolagali. ŽDO u Puli, nakon dobivanja rezultata policijske obrade kojom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno pranje novca, zatražio je od istražnog suca Svetislava Vujića proširenje istrage protiv devet osoba. Obitelj Cetinski danas nije bila voljna komentirati posljednje proširenje istrage kojim je obuhvaćen još jedan njezin član, a, koliko je poznato, svoju će stranu priče iznijeti na ročištu pred istražnim sucem potkraj listopada.

Inače, rješenjem pulskog Županijskog suda Matteu Cetinskom još je u svibnju onemogućeno raspolaganje stanom u Gračanima, na jednoj od ljepših lokacija u Zagrebu, na obroncima Medvednice, te mu je blokiran i devizni račun u banci na kojem je položeno oko 20.000 eura. Tada je također zaplijenjen dio imovine obitelji Cetinski u Rovinju. Bivša doministrica turizma tako je privremeno ostala bez svog luksuznog mercedesa E 350, a dva su automobila zaplijenjena i Borisu Sorgi, vlasniku rovinjske agencije za nekretnine. Supruzima Željanu i Romini Hrvatin zaplijenjeni su pak audi A3 i audi Q7, skuteri, gliser...

Nekretnine i u SAD-u?

Prije podnošenja prijave protiv sina, policija je već bila prijavila i supruga bivše Končarove poslovne suradnice Mirka Cetinskog, i to zbog sumnje da je protuzakonito posredovao u kupnji zemljišnih čestica te od prodavatelja, navodno u svome domu, primio proviziju od 2,5 milijuna kuna. Cetinski je odbacio optužbe tvrdeći da je cijela priča jednostavno iskonstruirana. Tvrdio je tako da je kazneni progon protiv njega uslijedio nakon što je tužio Končara i njegovu tvrtku Kermas ulaganja zbog prijevare vezane uz kupnju poslovnih udjela u “Glasu Istre”.

Prema njegovim navodima, trakavica s malverzacijama vrijednim parcelama u Istri počela je zapravo kada se njegova supruga, u to vrijeme članica uprave Kermas ulaganja, usprotivila poduzetničkim planovima svog poznatog poslovnog suradnika i bogataša, zbog čega ju je on, smatra obitelj Cetinski, jednostavno pokušao diskreditirati na najgori mogući način.

Danko Končar nakon puštanja Vinke Cetinski iz pritvora nije u javnosti previše trošio riječi na svoju bivšu suradnicu, a, koliko je poznato, svom je odvjetničkom timu dao zahtjevan zadatak: točno utvrditi i popisati imovinu kojom osumnjičena šestorka raspolaže, u prvom redu obitelj Cetinski, za koju se nagađalo da posjeduje nekretnine čak i u SAD-u.

Komentara 81

Avatar rimaz
rimaz
18:40 03.10.2011.

I ona je iz HDZ-a. I bila je pomoćnica ministra turizma. Još čekamo nekoga iz SDP-a.

DJ
djakputnik
22:45 03.10.2011.

Da nije te love, Bog zna da li bi Tony tako \"dobro\" pjevao?

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
21:31 03.10.2011.

Dobra je vjest : da smo uspjeli pronaći jednog poštenog bivšeg političara , a to je : Ivić Pašalić HDZovac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije