Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa?

Sin Ljilje Vokić postaje član Vijeća za nadzor obavještajnih agencija

ranko ostojić
Pixsell
26.05.2010.
u 14:34

To što je Stjepan Vokić sin bivše HDZ-ove ministrice Ljilje Vokić esdepeovcu Ranku Ostojiću ne smeta koliko to što je, kaže, riječ o osobi koja otvoreno iskazuje svoju stranačku pripadnost HDZ-u.

Stjepana Vokića, inače sina bivše ministrice obrazovanja Ljilje Vokić, saborski je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izabrao za novog člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Vokić je predložen glasovima parlamentarne većine i iz redova pravnika kao zamjena Miroslava Šeparovića koji je imenovan ustavnim sucem.

No to što je Stjepan Vokić sin bivše HDZ-ove ministrice Ljilje Vokić SDP-ovcu Ranku Ostojiću, predsjedniku odbora, ne smeta koliko to što je, kaže, riječ o osobi koja otvoreno iskazuje svoju stranačku pripadnost HDZ-u te što kao odvjetnik brani osobe zaposlene u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

- On je u sukobu interesa jer brani one koji bi kao član Vijeća trebao nadzirati i zbog toga držim da ne bi trebao biti član vijeća za građanski nadzor - istaknuo je Ostojić. Predsjedniku odbora ne odgovara i što odbor nije razgovarao o sigurnosnim provjerama koje su svi kandidati za člana Vijeća prošli i koje su pokazale da imaju veći broj kaznenih i prekršajnih prijava. Iako to nije nitko od trojice kandidata, potvrdio je Ostojić, o prijavama se, smatra, trebalo razgovarati na odboru.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost osnovao je i stručnu skupinu kojoj je cilj ispitati je li MUP postupio ispravno kada je prisluškivao telefon Vjekoslava Vukovića, državljanina BIH i ujedno voditelja Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Osnivanjem stručne skupine napravljen je i svojevrstan presedan s obzirom na to da Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ima ovlasti nadzirati samo rad sigurnosno-obavještajnih službi, a ne i policije. Za članove te stručne skupine izabrani su Tomislav Čuljak (HDZ), Josip Friščić (HSS) i Igor Dragovan (SDP) kojima je zadatak u idućih deset dana provjeriti navode koje je MUP dostavio odboru i prema kojima neovlaštenog postupanja prema Vukoviću nije bilo.

Komentara 21

PR
Pretorian43
16:12 26.05.2010.

Hrvatska bi trebala biti Kraljevina, a ne Republika. Jer ona to po načinu funkcioniranja skoro da i jest. Kod nas, nakon raznoraznih \"kraljeva\" i \"kraljica\" u društvenom životu dolaze na pozicije njihovi potomci \"prinčevi\" i \"princeze\". Nepotizam, što je to? Živjela Hrvatska!!

ST
standup
16:24 26.05.2010.

pretorijan..,,, bartem da si \"blizu\",..ma Croatija je udbaska-drzava kojima nije interesantna promjena,..jer udbasíma i yugofilima odgovara \"status quo\".., a svit se mjenja...(Kina se zadnjih 20 godina, nemore prepoznati..)

ST
standup
16:06 26.05.2010.

Ostoja \"voli da se slika\"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije