Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROTACIJA

Šimunović veleposlanik u Izraelu, Pokaz u Rusiju, a ne na Pantovčak

pjer šimunović
Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2012.
u 21:51

U kuloarima se govori da dogovori o imenima ni ovaj put ne teku glatko, ali na relaciji Banski dvori – Ured predsjednika

U diplomatskim krugovima govori se kako su usuglašena mišljenja o još dva imena za veleposlanička mjesta. Prema njima, Pjer Šimunović, iskusni diplomat i donedavno državni tajnik u MORH-u, trebao bi u Izrael, dok bi dosadašnji veleposlanik pri NATO-u Igor Pokaz, za kojega se nagađalo da će postati predstojnik Ureda predsjednika, trebao u Rusiju.

Ping-pong

Kako mu istječe mandat pri NATO-u, a na Pantovčak ipak ne ide, govori se, u igri je bio za neko od ispražnjenih mjesta – Moskva je "izgubila" veleposlanika kad je dotadašnji veleposlanik Nebojša Koharović imenovan pomoćnikom ministrice vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić.

Imenovanje veleposlanika u ovoj rotaciji razvlači se od ljeta kad je popis i prijedlog imena pristigao iz Ministarstva vanjskih poslova na Pantovčak te izazvao sukob sa Zrinjevcem, kad je Josipović čak zatražio i smjenu Jandrokovića. No, govori se, da dogovori ni ovaj put ne teku glatko, ali na relaciji Banski dvori – Zrinjevac..

– Igra se ping-pong imenima – kaže naš izvor.

Stigao Britanac

Dok je imenovanje Vladimira Drobnjaka za veleposlanika pri EU obavljeno vrlo brzo, dogovoren je i Joško Paro, koji je u utorak i dobio vjerodajnice za Washington. Uspjeli su usuglasiti još nekoliko mjesta – u Crnu Goru bi trebala Ivana Perić Sutlić, sestra Vanje Sutlića, u Pariz Ivo Goldstein, u Belgiju Mario Nobilo, u Italiju Damir Grubiša te Krešimir Kopčić u Finsku. Svi, osim Goldsteina, diplomati su s dugogodišnjim iskustvom.

Dok se MVEP i Banski dvori i Josipović ne dogovore koga šalju kamo, u Zagrebu je na dužnost stupio novi britanski veleposlanik David Slinn.

Komentara 7

CV
crna vrana
09:41 12.04.2012.

12.04.2012. u 06:25h EUJanezz je napisao/la: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Znade li ovaj EUJoras išta drugo suvislo napisat doli mlatit ko Maks po diviziji o unaprijed dobivenoj arbitraži ?Još se bu vidlo gde bu bil i kakaf bu zgledal taj JUNCTION. Stoga bolje čkomi !

OG
Oger
10:21 12.04.2012.

@crna vrano, jesi procital ovaj dio arbitraznog ugovora? Članak 3: Zadaća Arbitražnog suda (1) Arbitražni sud utvrdit će (a) tijek granice na moru i kopnu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije; (b) vezu Slovenije prema otvorenom moru; (c) režim zaa korištenje relevantnih morskih područja. Sto velis na tocku (b) ? ili na ovo: Arbitražni sud ovlašten je tumačiti ovaj sporazum.

OB
-obrisani-
06:25 12.04.2012.

U diplomatskim krugovima govori se kako su usuglašena mišljenja o još dva imena za veleposlanička mjesta i ona potrebna dva ili tri kilometra koje EU arbitraža treba dosuditi susjednoj Sloveniji kako bi građani te europske zemlje mogli kao svoji na svome uz smijeh jedriti po onom nedamo ni milimetra domoljubnom koridoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije