Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop nasilju

Šimonović: Oštrije kazne najgorim maloljetničkim nasilnicima

simon-novi
Boris Ščitar
Autor
Ivanka Toma
05.03.2010.
u 14:09

Ministar Šimonović kaže da je nasilje uvijek u porastu u vrijeme kriza te upozorava da su i žrtva i nasilnik djeca.

Zbog vala maloljetničkog nasilja ministar pravosuđa Ivan Šimonović ne bi preko noći mijenjao zakone i pooštravao sankcije. Kaže da bi odobrio oštrije kazne samo ako bi se radilo o najpogibeljnijim djelima, ako su ona u velikome porastu te ako bi taj potez odobrila struka koja bi eventualno dala procjenu da će oštrije kazne smanjiti vjerojatnost njihova počinjenja.

Tu ocjenu Šimonović je dao na upit novinara u Odvjetničkom domu na obilježavanju 28. dana hrvatskih odvjetnika. Dodao je kako izlaz iz maloljetničkog nasilja vidi u prevenciji, radu s roditeljima te odgojnim ustanovama. Kaže da je uvijek nasilje u porastu u vrijeme kriza te upozorava da su i žrtva i nasilnik djeca. Tema kojom odvjetnici obilježavaju svoj dan je "Vladavina prava i neovisnost pravosuđa".

Izlaganje o tome imao je bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore i član njena upravna odbora, odvjentik Marijan Hanžeković. On kaže da je sustav u Hrvatskoj postavljen tako da nisu svi jednaki pred zakonom, a da je sva vlast koncentrirana u rukama premijera, što nije dobro.

Predsjednik Vrhovnog suda, Branko Hrvatin kaže da bi se sudbena vlast trebala odmaknuti od izvršne te ističe kako bi o regrutiranju sudaca, trajanju sudačke dužnosti i materijalnim pravima sudaca trebali odlučivati oni sami, a ne politička vlast. Hrvatin je rekao da sudstvo treba zaštititi i od "populističkih pristupa i zahtjeva i od volje mase", ali istaknuo i da se suci ne smiju od odgovornosti skrivati iza pojma nezavisnosti. Ministar Šimonović je ustvrdio kako je neovisnost pravosuđa u središtu reforme njegova resora.

Komentara 16

Avatar Vuglec
Vuglec
15:42 05.03.2010.

Tko validira rad sudaca, kada će oni početi snositi odgovornost za krive odluke, a ne da se skrivaju iza neovisnosti i samostalnosti u radu, kada će odgovarati za dugotrajnost postupaka u kojima se odlučuje o malodobnoj djeci?

Avatar punkufer
punkufer
12:45 07.03.2010.

DOBRO JUTRO MINISTRE!!! To zna i zadnja baba na placu, a evo konačno se sinulo i našem uvaženom ministru. Samo ne nadam se previše - sad nas očekuje malo demagogije, par oštrih izjava za javnost, malo petljanja, malo priče o o pravima nasilnika... i na kraju od svega toga neće biti ništa, a djeca će u škole ići sa strahom.

Avatar fredi
fredi
18:27 05.03.2010.

Ne mogu doći k sebi od \"opravdanja\" za povećanje maloljetničkog nasilja - recesija?!! Pa tko je tu lud??? Poznajem mnoge koji jedva spajaju kraj s krajem pa imaju prekrasno odgojenu djecu - poštenu, kulturnu, suosjećajnu. A iz medija su mii poznati brojni slučajevi bogataške djece (nećemo o podrijetlu bogatstva) koja misle i ponašaju se kao da im je sve dozvoljeno! Zar je i na njih utjecala kriza i recesija pa su postali nasilni?! Pa o čemu vi ministre pričate?! Koliko mi je poznato od prijatelja pravnika, Hrvatska ima odlične zakone koje nitko ne primjenjuje, jer to naprosto nije sudska praksa! Kada sudac u slučaju maloljetničkog nasilja primijeni višu kaznu nego je uobičajeno, viši sud mu takvu presudu poništi! Nakon 2-3 poništene presude, takav sudac postaje \"loš sudac\" jer se, bože moj, njegove presude poništavaju?! Pa gdje je tu zdrav razum? Zar ne vidite da smo ovakvim rezoniranjem na putu da postanemo društvo u kojem će po kvartovima vladati maloljetničke bande kojima više nitko neće moći stati na kraj? A zašto? Zato jer su neki \"stručnjaci\" odlučili djeci dati neograničene slobode koje oni tako vješto zloupotrebljavaju!!! Preklinjem vas, vratite ovlasti učiteljima i profesorima da smiju kažnjavati neodgojene učenike koji vrijeđaju nastavno osoblje i onemogućavaju nastavu. Pri tom ne mislim na fizičko nasilje - neka ribaju školske klupe, čiste zidove od grafita, ... neka rade nešto korisno za zajednicu u kojoj žive. Pomozite im da se vrate na pravi put. Zašto se mijenjao sustav u kojem su djecu učili da treba poštovati starije, učitelje, pomagati susjedima. Kome je to smetalo i tko je ovime išta dobio??? Zaista mi nije jasno kome su u interesu ovako velike slobode dane djeci i kome je u interesu da maloljetni nasilnici prolaze s malim ili nikakvim kaznama?! Zar ne vidite da je društvo postalo potpuno ravnodušno i da su ljudi prestali reagirati na nasilje? Kuda to vodi, pita li se to itko? Pa danas se više medijskog prostora posvećuje nasilnicima i kriminalcima kojima se omogućava da \"opravdaju\" svoj zločin nego žrtvi. Navodi se ljude da počnu suosjećati s nasilnikom (jer, on \"jadan\" ima težak život!) umjesto sa žrtvom!? JA NE ŽELIM ŽIVJETI U OVAKVOM DRUŠTVU! Vi koji imate moć i sredstva, mijenjajte ga dok nije prekasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije