Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Nacionalu

Pukanićevi Šimonoviću: Ogorčeni smo zbog objave SMS poruka

simonovic
Mišo Lišanin
Autor
Ivanka Toma
26.03.2010.
u 22:06

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je “kako ne može komentirati sudske odluke donesene u okviru procesnih nadležnosti u konkretnome predmetu”.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je “kako ne može komentirati sudske odluke donesene u okviru procesnih nadležnosti u konkretnome predmetu”.

Ovakvom izjavom ministar Šimonović neizravno je rekao da u odnosu na sutkinju Kršul ne namjerava ništa poduzimati, jer za to nema ni pravog povoda. Da nešto poduzme, od ministra je najprije tražio Nacionalov odvjetnik Čedo Prodanović, a s tvrdnjama da je sutkinja postupila nezakonito Šimonoviću se obratila i Pukanićeva obitelj. Tvrde da je “skandaloznim propustom sud povrijedio ljudska prava žrtve”. Ne želeći komentirati konkretni slučaj, ministar kaže da je sudac autonoman u donošenju odluka. To znači da ima pravo i na loše odluke.

Stegovni postupak protiv suca mogao bi se pokrenuti kada bi se dokazalo da je namjerno zloupotrijebio svoje ovlasti. U slučaju da se Pukanićevi SMS-ovi prihvate kao dokaz, takva bi se namjera teško pronašla.

Pismo obitelji Pukanić ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću

Članovi obitelji kći Sara, roditelji Dragica i Mijo te sestre Anka Pukanić i Nevenka Brkić poslali su ministru Šimonoviću pismo koje objavljujemo u cijelosti:

"Razlozi zbog kojih je sud odlučio provesti dokaz čitanjem SMS poruka privatnog sadržaja, za žrtvu i nas obitelj potpuno su neprihvatljivi. Pogotovo jer su tijekom istražnog postupka predmetne SMS poruke bile izuzete zbog privatnog sadržaja koji nema nikakve veze sa kaznenim postupkom koji se vodi zbog ubojstva.

Mišljenja smo da Županijski sud u Zagrebu, kao i sve ostale nadležne institucije dužne su postupati sa posebnom pozornošću i pažnjom vodeći računa o dokaznim materijalima koji se u postupku izvode. Ovakvim postupkom suda, koji bi obzirom na težinu kaznenog dijela trebao apsolutno kontrolirati postupak i voditi ga savjesno i na visokoj profesionalnoj razini, štiteći prvenstveno žrtvu i njezinu obitelj, dovodi u pitanje svoju profesionalnu sposobnost da nastavi voditi ovaj postupak.

Ovakvim skandaloznim propustom povrijeđena su osnovna ljudska prava kako žrtve tako i nas članova obitelji, a otvorena mogućnost medijskim manipulacijama bez imalo senzibiliteta o osobnom dostojanstvu našeg oca, sina i brata. Zbog ovakvog postupanja pokrenut ćemo postupke pred nadležnim institucijama radi zaštite osnovnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Zbog svega toga molimo Vas da u okviru svojih ovlaštenja, poduzmete sve u svojoj moći da se utvrdi odgovornost odvjetnika optuženih, sudskog vijeća i svih ostalih sudionika za ovaj nečuveni propust."

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije