Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spavali doma

Šime Luketin, Boris Barač i ostali iz Credo banke pušteni na slobodu

\'23.11.2011.,Split - Nakon sto je proglasena nelikvidnost Credobanke,korisnici i male stedise posjecuju poslovnice i raspituju se za sudbinu svojih stednih uloga. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL\'
Ivo Čagalj/Pixsell
13.12.2011.
u 06:47

Vlasnici Credo banke Boris Barač i Mirko Vuković, njihovi sinovi Vibor Barač i Marko Vuković te članovi uprave Šime Luketin i Mate Mišić pušteni su oko ponoći

Čelnici Credo banke za istražnog postupka bit će na slobodi. Odlučila je to Ljiljana Stipišić, istražna sutkinja, u ponedjeljak oko 23.30 sati kada im je priopćila da su slobodni. Odbila je prijedlog Državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora vlasnicima Credo banke Borisu Baraču i Mirku Vukoviću, njihovim sinovima Viboru Baraču i Marku Vukoviću te članovima uprave Šimi Luketinu i Mati Mišiću.

Pritvor je zatražen zbog njihova mogućeg utjecaja na svjedoke. Stavlja im se na teret zloporaba položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju koja je dovela do sloma nedavno likvidirane Credo banke. Počinjena je materijalna šteta od oko 500 milijuna kuna.

Sva šestorica negiraju optužbe koje im se stavljaju na teret.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je na svojim stranicama nalog za provođenje istrage protiv Borisa Barača, Mirka Vukovića, Šime Luketina, Mate Mišića, Vibora Barača i Marka Vukovića zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su od 26. kolovoza 2004. do 13. lipnja 2011. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao odgovorne osobe Credo banke zloporabom položaja najvećim pojedinačnim dioničarima banke i s njima povezanim pravnim i fizičkim osobama; protivno propisima bankarskog poslovanja i dobroj bankarskoj praksi; odobravali visokorizične plasmane. Postoje osnove sumnje da je riječ o plasmanima fizičkim i pravnim osobama povezanim s osumnjičenim predsjednikom Nadzornog odbora banke i njegovim zamjenikom, piše u nalogu.

Navodi se kako su na taj način izložili banku velikom kreditnom riziku, nelikvidnosti i šteti velikih razmjera, čime su im pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 275 milijuna kuna, dok je djelom pričinjena šteta u iznosu od najmanje 504 milijuna kuna.

Komentara 8

OM
omer
08:26 13.12.2011.

Živjela naša Hrvatska sa ovakvim zakonima i sudstvom . Meni pljene imovinu za 2. mjesečne Htv-epretplate,,a ovi za stotine milijuna eura na slobodi uz nedostatke dokaza, a za nedostatak novca nikom ništa. Zna se ko je pravio te zakone i za koga, zato imamo to što imamo----BANANU.

Avatar Piruška
Piruška
08:29 13.12.2011.

Sudstvo, odvjetništvo i policija su najkorumpiraniji dio ove države ! Bando lopovska, bliži vam se sudnji dan !

EU
eurobanana
08:02 13.12.2011.

Sve po zakonu . imamo ustav nemamo zakona . imamo zakon nemamo paragraf . imamo kriminalce nemamo osude . imamo dokazane kriminalce pustamo ih na slobodu . u IME ZAKONA . samo se pitam kad je BANANA imala zakone i za koga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije