Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za povjerenje

Silvio Berlusconi popustio, završila kriza talijanske vlade

italija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
02.10.2013.
u 15:01

Silvio Berlusconi, koji je u subotu izazvao krizu vlade povlačenjem petero ministara svoje stranke Narod sloboda iz vlade, danas je u Senatu izjavio da će glasovati za povjerenje Lettinoj vladi

Poslije žestokih napada na vladu Enrica Lette bivši premijer Silvio Berlusconi povukao se i izjavio u Senatu da će njegov pokret Narod slobode glasovati za povjerenje vladi u kojoj su i ministri njegove stranke. Dakle, vlada velike koalicije Demokratske stranke, Naroda slobode i centra Marija Montija s premijerom Enricom Lettom je spašena.

Silvio Berlusconi, koji je u subotu izazvao krizu vlade povlačenjem petero ministara svoje stranke Narod slobode iz vlade, jučer je u Senatu izjavio da će glasovati za povjerenje Lettinoj vladi. Tako Berlusconi želi spriječiti potpun rascjep do kojeg je došlo u njegovoj stranci između onih koji su htjeli podržati Lettinu vladu, a među njima je i petero ministara, i onih koji su bili za rušenje vlade i prijevremene izbore.

Izbacuju ga iz Senata Enrico Letta u govoru kojim je tražio glasovanje o povjerenju sebi i svojoj vladi kazao je da je ta vlada u pet mjeseci učinila mnogo i kako može, nastavi li raditi, utjecati na izlazak iz krize. U suprotnome Italiji prijeti katastrofa, rekao je. Bez političke stabilnosti Italija bi se teško izvukla iz financijske krize, kazao je Letta. Poslije Berlusconijeve izjave o nastavku potpore vladi na milanskoj burzi skočile su dionice. No, u u stranci Narod slobode ostaje rascjep jer su sada nezadovoljni oni koji su htjeli raspuštanje parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora. Berlusconi je očito procijenio da je bolje za njegovu stranku stati uz umjerene, a prije svega uz izborno tijelo koje ne želi nove izbore i neizvjesnost.

Većina Talijana želi političku stabilnost i ne razumije Berlusconijev potez rušenja vlade. Zapravo se Berlusconi nadao da će zbog raspuštanja parlamenta biti izbjegnuto glasovanje, predviđeno za 4. listopada, o njegovu izbacivanju iz Senata. Shvatio je da ga nitko ne želi spasiti, osim dakako njegovih vjernih suradnika, od izbacivanja iz politike i kazne od četiri godine zatvora smanjene na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, pa je izabrao umjereniji pristup cijeloj situaciji. Berlusconiju je bilo je potrebno ovih pet dana krize vlade jer je shvatio da više nema potpunu vlast nad svojom strankom i kako dio stranke može živjeti i bez njega na čelu. Naime, 23 senatora pokreta Narod slobode već su potpisala izjavu o osnivanju svoje parlamentarne skupine koja bi ostala uz Lettinu vladu.

 

Bivši premijer Silvio Berlusconi očito se prestrašio da bi mogao biti izoliran prvi put otkad je 1994. godine ušao u politiku. Nakon Berlusconijeve najave da će i njegova stranka glasovati za povjerenje Lettina vlada dobila je 235 glasova za i 70 protiv.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije