Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SILVANA NOVAK NIJE DOČEKALA LIJEČENJE U NJEMAČKOJ

Silvana izgubila bitku s leukemijom: Zašto joj prije nisu pomogli?

Silvana Novak
Foto: Arhiva VL
1/4
01.12.2009.
u 08:29

Silvana je trebala otići na transplantaciju matičnih stanica u Hannoveru, no zbog sve lošijeg zdravlja, upale pluća i temperature nije bila spremna za put, a liječnici su odgodili transplantaciju.

"Umrla mi je Silvana”. Tako je glasila SMS poruka Silvija Novaka. Danima je bilo jasno da se život 35-godišnjakinje gasi, ali nada nije prestajala... Majka 18-mjesečnog Lea umrla je u ponedjeljak kasno navečer u zagrebačkoj bolnici Rebro. Novac koji je HZZO bio spreman platiti za liječenje u Hannoveru neće biti iskorišten za Silvanu, Vladin avion, kojim je trebala biti prevezena u njemačku bolnicu, ostat će prizemljen. Silvani je pomoć bila ponuđena prekasno. Zašto?

>> Bitka Silvane Novak oboljele od leukemije: Ostalo mi je 30 dana života

Tko je kriv?
Liječnici slijede algoritme liječenja, HZZO ima svoju proceduru, no život je nešto drugo. I za Silvanu i za bilo kojeg drugog pacijenta.

– Mene će ovdje samo “pržiti” – govorila je Silvana suprugu tijekom liječenja, misleći na kemoterapiju.

Bolovala je od mijelodisplastičnog sindroma, koji se razvio u akutnu mijeloičnu leukemiju. Unatoč bolesti, koja joj je dijagnosticirana u 16. tjednu trudnoće, nije željela pobaciti. Pronašla je nekoliko dobrih liječnika koji su odlučili preuzeti odgovornost i voditi je do kraja.

Dan poslije krštenja sinčića, potkraj kolovoza 2008., krenula je na kemoterapiju. Nije davala rezultata. Brat, najbliži srodnik, nije bio kompatibilan. Silvana je odmah morala dobiti transplantaciju, kažu i liječnici. A nije. Liječnici objašnjavaju da su pretraživali registre. Kažu i kako je prema Pravilniku o indikacijama i izboru podobnog nesrodnog davatelja u Hrvatskoj transplantacija moguća samo ako postoji iznimni stupanj podudarnosti s pacijentom.

– Nije nađen mogući davatelj. Unatoč tomu pokušali smo – zbog rizika osnovne bolesti – provesti liječenje i s manje srodnim davateljem, ali, na žalost davatelj jednog od inozemnih registara odustao je – kazali su iz transplantacijskog tima s Rebra. Je li Silvana bila – u hrvatskim okvirima – osuđena na smrt od samog početka? Pržili bi je i dalje da obitelj, koja je više od godinu dana slušala riječi “valjda će se pojaviti koji darivatelj”, nije pronašla Hannover u kojem liječe matičnim stanicama iz pupkovine. Slična se procedura provodi u Hrvatskoj, ali samo za djecu.

– Zašto obitelj mora tražiti liječenje u inozemstvu? Zašto liječnici ne surađuju. Nije sramota moliti i pitati. Ni ja nisam imao 220 tisuća eura pa sam molio za pomoć – pitao se Silvanin suprug.

No dobiti tri mišljenja o potrebi liječenja u inozemstvu nije lako.

– Neki su liječnici tašti. Neće ni za živu glavu priznati da nešto ne mogu ili ne znaju – govorila je još prije majka malene Leone Zajšek, djevojčice oboljele od leukemije. Nije tajna da u bolnicama strahuju pred probijanjima budžeta, da se liječnici boje HZZO-a i ministra, pogotovu ako su u “krivoj” stranci.

Kad su Novakovi napokon skupili tri mišljenja, HZZO je poslao odbijenicu. Silvana je naočigled propadala, soba u Hannoveru čekala ju je, a HZZO je tražio još papira. Tad je Silvanin suprug potražio pomoć Večernjeg lista.

Dobila je i gripu
Dan poslije, ministar Darko Milinović najavio je da će HZZO platiti liječenje. Iz HZZO-a su kazali da bi oni, ionako, pristali platiti. Domino kockice nastavljale su padati: iako je trebala biti u izolaciji, dobila je virus H1N1. Tijelo se borilo, ali je na kraju posustalo. Silvanina je sudbina potresla Hrvatsku. Nazivali su je hrabrom majkom, krasnom osobom... Bila je sve to, ali – što je najtužnije – bila je samo pacijent koji je “propao” kroz sustav. I to su prepoznali ljudi koji su u dva dana skupili više od milijun kuna. 

'Zbog nje teče jedan drugi život’
“Posljednji pozdrav ovoj hrabroj ženi i vučici, koja se unatoč rizicima i opasnostima upustila u spašavanje života svojeg nerođenog djeteta i na kraju uspjela”, “Teška vijest..., no zbog Silvane teče drugi život, njezina hrabrost, odlučnost i ljubav prema djetetu vrijedni su divljenja...” “Ako se moglo spasiti, a nije zbog novca, administracije ili tako nečega, onda je netko nosi na duši. I nju i sve naše koji nas iz takvih razloga napuste.” ˝Samo su neki od komentara kojima su se čitatelji Večernjeg lista oprostili sa Silvanom Novak. I predsjednica Vlade Jadranka Kosor poslala je brzojav sućuti Silviju Novaku: “Znam da u ovim teškim i tužnim trenucima za Vas i Vašu obitelj ne postoje riječi utjehe koje bi mogle ublažiti bol gubitka voljene osobe jer njihov je odlazak nenadoknadiv. Primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja u povodu smrti Vaše supruge u ime Vlade i moje osobno.”

Ključne riječi

Komentara 156

OB
-obrisani-
10:59 01.12.2009.

.Muskarac se ubio skocivsi s viadukta sa zagorske magistrale .

OB
-obrisani-
11:14 01.12.2009.

kvaka..moje iskreno saucesce

VI
visio
10:47 01.12.2009.

Šteta... moje saučešće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije