Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje

Shechtmanu Nobelova nagrada za kemiju zbog otkrića kvazikristala

daniel shechtman (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
05.10.2011.
u 15:40

Njegovo otkriće temeljito je promijenilo shvaćanje kemičara o čvrstim tijelima – objasnio je Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Izraelcu Danielu Shechtmanu dodijeljena je ovogodišnja Nobelova nagrada za kemiju i to za njegovo otkriće kvazikristala.

– Njegovo otkriće temeljito je promijenilo shvaćanje kemičara o čvrstim tijelima. U kvazikristalima nalazimo fascinantne mozaike arapskog svijeta reproducirane na razini atoma; redovite uzorke koji se nikad ne ponavljaju – objasnio je Nobelov odbor za dodjelu nagrada dodavši:

– Međutim, konfiguracija koja se nalazi u kvazikristalima smatrala se nemogućom pa je Daniel Shechtman od 8. travnja 1982. godine morao voditi velike bitke kako bi dokazao da je otkrio kristal u kojem su atomi spojeni u uzorak koji se nije mogao ponoviti.

Shechtman je rođen 1941. u Tel Avivu, a predaje na izraelskom Institutu za tehnologiju u Haifi. Pripada mu i novčana nagrada od 1,100.000 eura.

Komentara 3

AN
ankicascreiber
16:30 05.10.2011.

bravo vecernji. Lijepo je da ste pokrili vijesti o sve tri Nobelove nagrade. Bolje to nego Vlatka Pokos.

SA
Savjest
18:30 05.10.2011.

U prirodnim znanostima važnu ulogu imaju eksperimenti. Svaki događaj koji se opisanim eksperimentom može ponoviti time je dokazan, ako takvi događaji ranije nisu postojali. No pitam se kako ponoviti - da bi se dokazalo da je znansteveno utemeljen - neponovljiv događaj?

LI
liskovaca
08:35 06.10.2011.

eto, što sam pisao prije par dana, nobel je rezerviran samo za židove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije