Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi režim na granici

Sezona je na izmaku i suspenzija Schengena neće oštetiti turizam

Slovenija od subote uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
19.10.2023.
u 18:47

Ne očekujemo probleme za turizam, ali velika je prednost kad na granici nema čekanja i kad gosti stižu na odredište relaksirani, a ne izmaltretrani od putovanja i mnogi su ljetos pozitivno govorili o ulasku Hrvatske u Schengen, kaže direktor TZ Istre, gdje 95 posto gostiju dolazi cestom

Vijest da Slovenija uvodi nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, odnosno suspendira Schengen na barem deset dana, ponajmanje se sviđa turističkim radnicima. Istina, ta mjera u listopadu ili studenom nije veći problem, sezona je ionako na izmaku, a, osim toga, Hrvatska je tek bila ušla u Schengen pa se mnogi Europljani još niti nisu srodili s tom činjenicom.

- Da, do prije godinu dana smo bili u režimu kakav nas očekuje narednih dana i zato ne očekujemo negativne posljedice za turizam. Pogotovo ako sve potraje samo deset dana. Kako god, turizam je dosad u raznim situacijama pokazao veliku prilagodljivost, pa ćemo se prilagoditi i ovome  - kaže direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

- Iako, velika je prednost kad na granici nema čekanja. Gosti stižu na odredište bez čekanja u redovima, na vrućini, bez sekiracije. Relaksirani, a ne izmaltretrani od putovanja. I to gosti itekako vrednuju. Ljetos su mnogi pozitivno komentirali činjenicu da je Hrvatska ušla u Schengen - kazuje čelnik TZ-a Istre, gdje čak 95 posto svih turista dolazi cestom, kojeg smo pozivom zatekli u Milanu.

Turistička zajednica Istre, naime, trenutno radi veliku prezentaciju svog turizma u tom gradu.

- Što nas čeka u 2024. prve ćemo signale imati za otprilike mjesec dana, kad krene buking i kad će se pokazati je li sve normalno ili ide usporeno. Ovogodišnja sezona za Istru je bila odlična, kakvu smo i priželjkivali. Zimski mjeseci su bili odlični, predsezona fenomenalna, špica izjednačena s rezultatima 2019., a posezona sada opet sjajna. U potpunosti smo se riješili problema zbog Covida i čeka nas sasvim nova turistička godina s nekim novim izazovima. Tek ćemo vidjeti kakvog će utjecaja na putovanja Europljana imati recesija i usporavanje gospodarskog rasta na našim najvažnijim tržištima, ali i kako će se razvijati situacija oko izraelsko-palestinskog sukoba - zaključuje Ivošević.

VIDEO Gordan Jandroković: 'Schengen nije mrtav'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije