Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerikanci šokirani

Sestra ubijenog čekićem: Vratite mi moga brata Zemira

Zemir Begić
Foto: Facebook
1/2
03.12.2014.
u 07:45

Preživio rat u BiH, stradao u obećanoj zemlji

Zemir Begić bio je tinejdžer, kada su on i njegova obitelj pobjegli iz BiH nakon krvavog građanskog rata 1996. U Americi, je našao posao, prijatelje i ljubav prije nego što ga je čopor razbojnika u nedjelju jutro tuklo do smrti čekićima na gradskoj ulici u St. Louisu. Strašan napad dogodio se u jugozapadnom dijelu St. Louisu, samo 20 milja od Fergusona, gdje je policajac ubio jednog crnca, kojeg je velika porota naknadno oslobodila krivnje, zbog čega su izbili nasilni nemiri. Policija je uhitila tri tinejdžera, traga još za jednim ili eventualno dvojicom napadača koji su sudjelovali u brutalnom ubojstvu Zemira Begića (32) koji je bio u braku.

Američki mediji prenose izjavu svjedoka, državljana BiH, koji žive u SAD-u da su imali slične napade nasilnih tinejdžera zbog kojih su morali bježati. Policija u St. Louisu, nakon prosvjeda Bošnjačke zajednice, dala je obećanje kako će pojačati policijske ophodnje. Sedamnaestogodišnji Afroamerikanac Robert Mitchell optužen je za ubojstvo Zemira Begića, zajedno s dvojicom prijatelja čiji identitet nije priopćen. Begić je ubijen udarcima čekićem. Nalazio se u svom vozilu kada mu je prišlo nekoliko maloljetnih osoba i počelo da udara u njegov automobil, a onda su napali i njega. On je pronađen bez svijesti i s ozljedama glave, trbuha i lica, sat i pol poslije ponoći u nedjelju, u jednoj ulici u St.Louisu i preminuo je od ozljeda u bolnici. Begić se, s obitelji, preselio u SAD 1996. godine, dok je u St. Louis došao prije nekoliko mjeseci, nakon što se oženio zemljakinjom koja živi u tom gradu. Američku javnost dirnulo je pismo sestre ubijenog Begića. “Bio je veliki brat, sin, suprug.... Želim svoga brata natrag”, napisala je bolom shrvana sestra Danisa Begić.

U međuvremenu, nakon rasnih nemira u Fergusonu, američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa da odobri 263 milijuna dolara namjenskih sredstava za dodatnu obuku policajaca i kupnju 50 tisuća kamera koje će biti sastavni dio opreme i koje će policajci nositi na uniformi.

>> Obama želi na svakoga policajca staviti kameru

>> Hrvati iz St. Louisa: Ferguson će propasti

Komentara 7

XA
xaron
19:20 03.12.2014.

Da je ostao u BH još bi bio živ.

DG
damir.geo
08:19 03.12.2014.

U Bosni nije bio gradjanski rat... jel vas to Milanovic instruira kako prepraviti povijest?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije