Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za antonijom

Sestra nestale Antonije: Policija je lagala i davala nam lažne nade

antonia bilić (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
28.07.2011.
u 12:10

Na sudu u Šibeniku saslušan je susjed koji je vidio kako Antonija ulazi u kamion.

Ana Bilić, starija sestra nestale Drnišanke Antonije Bilić, na Facebooku je napisala oštro otvoreno pismo u kojem kritizira rad policije.

Smatra da je policija učinila niz propusta jer joj je trebalo 13 dana da pronađe tegljač u koji je Antonija ušla. Točnije, kaže Ana Bilić, Antonija je posljednji put viđena 7. lipnja, a kamion je lociran tek 21. lipnja.

Optužila je policiju da je njezinoj obitelji davala lažne nade, obećavajući kako će Paravinju ponovno ispitati o Antonijinu nestanku.

Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije u sinoćnjem HTV-ovu Dnevniku odgovorio je na pitanje starije sestre Bilić kako je moguće da je policija tek nakon 13 dana pronašla tegljač.

– Činjenica da je nestala A. Bilić ušla u tegljač utvrđena je tek nakon nekoliko dana, a informacije svjedoka nisu davale direktan opis. U Hrvatskoj ima na desetke tisuća registriranih kamiona i na desetke tisuća vozača kamiona pa činjenicu da smo ga identificirali i locirali treba smatrati uspjehom kriminalističke istrage – kazao je Borovec u Dnevniku 3.

Borovec se dotaknuo i pitanja ponovnog ispitivanja D. Paravinje. Zakon, kako kaže, ne dopušta da se osumnjičenog ispita ponovno o istoj stvari o kojoj je već bio ispitan pa bi inzistiranje na tome izašlo iz zakonskih okvira. Što se tiče poligrafa, objasnio je Borovec, takvo je ispitivanje moguće samo ako osoba dobrovoljno pristaje na njega i kao takvo nema težinu dokaznog materijala u kaznenom postupku.

Otvoreno pismo Ane Bilić donosimo u cijelosti.

Ana Bilić: Policija je napravila neoprostive propuste

"Odgovorno tvrdim, imajući uvid u kaznenu prijavu da je došlo do velikih propusta u postupanju policije i da je upravo to razlog ovakvom držanju i postupanju glavnog osumnjičenog, kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Naime, nakon što je moja majka, Milka Bilić, sasvim uredno prijavila 08. 06. 2011. nestanak, kako to proizlazi iz kaznene prijave, policija je počela s kriminalističkim istraživanjem. U daljnjem tijeku došlo je do neosporne spoznaje o mogućem počinitelju, i to okrivljenom Draganu Paravinji i to isključivo identificiranjem kamiona tegljača u koji je Antonia ušla. Pa postavljam pitanje MUP-u: "Kako je moguće da je potrebno vrijeme od 08. 06. 2011. (dan kada je glavni svjedok prijavio policiji da je Antonia 07. 06. 2011. ušla u sporni tegljač) do 21. 06. 2011. za identifikaciju tegljača? To je najveći propust koji je nedopustiv, posebno u vrijeme tehničke opremljenosti i mogućih identifikacijskih sredstava, a posebno kod činjenice da je policija odmah imala podatak da je Antoniu povezao tegljač. Sve to proizlazi iz obrazloženja kaznene prijave. Uostalom, navedeno je da su nadzorne kamere u mjestu Crivac i Konjsko registrirale prolaz iz smjera Split - Drniš, pa opet isti tegljač kratko vrijeme nakon ulaska Antonie u smjeru Drniš - Split. Najinteresantnije od svega je to da su te iste kamere 07. 06. 2011. u vrijeme kada je Antonia nestala zabilježile samo taj jedini, isti tegljač na cesti.

Međutim, najgora stvar je ta što je policija imala i registracijski broj tegljača koji je isti dan snimljen na izlazu s autoceste A1. AKO JE VEĆ TEGLJAČ BIO OSNOVNO IDENTIFIKACIJSKO SREDSTVO POČINITELJA, KAKO I ZAŠTO POLICIJA NIJE ODMAH 9. 6. 2011. ILI NAJKASNIJE 10. 06. 2011. IDENTIFICIRALA I TEGLJAČ I VOZAČA TE U TAJNOSTI DOŠLA DO SPOZNAJA O MOGUĆEM POČINITELJU?

Nezamislivo je da glavni osumnjičenik osam dana nakon Antonijina nestanka 15. 06. 2011. preuzima posteljinu i druge stvari iz kabine šlepera a koji bi sigurno bili nesumnjiv dokaz o tragovima kaznenog djela. SVE SU TO PROPUSTI KOJIH JE SVJESTAN I GLAVNI OSUMNJIČENIK, TE JE NJEGOVO DALJNJE POSTUPANJE U POSTUPKU I NEGIRANJE BILO KAKVE VEZE S ANTONIJOM BILIĆ UPRAVO POSLJEDICA TIH OGROMNIH PROPUSTA POLICIJE.

Jednom riječju, da je policija na vrijeme identificirala šleper (za kojeg je znala da je Antonia u njega sigurno ušla, po iskazu glavnog svjedoka), mogla je doći i do glavnog osumnjičenika i ne daj Bože da je točan iskaz glavnog osumnjičenika o tome da je ubio moju sestru Antoniu Bilić, odnosno Antonia je već 9. ili 10. lipnja mogla biti spašena da je policija reagirala na vrijeme".

Ana Bilić na Facebooku je izvijestila i o pismu što ga je poslala DORH-u i MUP-u tražeći od njih službeno očitovanje zašto do 26. 7. 2011. istražnom sucu u Šibeniku nisu podnijeli zahtjev na temelju kojeg će se glavni osumnjičenik ponovno ispitati i nad kojim ce se raditi temeljne istražne radnje.

"Dok je glavni osumnjičenik bio u istražnom zatvoru u Bosni, MUP-ovci su nam davali lažne nade i govorili da bi oni radije glavnog osumnjičenika imali u Hrvatskoj te ga na taj način nesmetano ponovno ispitali budući da je u Bosni davao 'logične odgovore'.

Rekli su nam da će Dragana Paravinju u Hrvatskoj privoljeti na poligrafsko testiranje i kako je pronalazak Antonije primarna obaveza MUP-a. Samo dva dana kasnije pljuska. SMS-porukom obavijestili su nas da Paravinju ipak neće moći ispitati, bez dodatnih objašnjenja. Policiji nije u interesu pronaći našu kćer, već samo osuditi Dragana Paravinju”, napisala je Ana Bilić.

Podsjetimo, na sudu u Šibeniku saslušavaju se svjedoci u istražnom postupku protiv D. Paravinje kojega se tereti za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić. U BiH i Srbiji osuđeni silovatelj pred istražnim je sucem u Šibeniku zanijekao da je povezao Antoniju 7. lipnja na čikolskom mostu u Drnišu i odbacio svaku povezanost s njezinim nestankom premda je pri uhićenju u BiH priznao da je djevojku zadavio pa bacio u rijeku Krku. Paravinja je kasnije ustvrdio da je to priznanje od njega iznuđeno batinama i još se drži te priče.

Komentara 115

PA
papalina
08:54 29.07.2011.

Smatram da bi mediji trebali početi ignorirati Anu Bilić a nadležni organi prema njoj poduzeti odgovarajuće mjere budući da svojim izjavama ometa istragu.

Avatar vh1
vh1
14:30 28.07.2011.

Dajte Paravinju u ruke nekom bivšem \'\' milicajcu \'\', pa da vidiš kako će ovaj pjevati. U HDZ-u ima murije iz bivše Yuge ima koliko god hočeš.

Avatar Juki
Juki
20:26 28.07.2011.

Ako je ova Ana maltretirala i Antoniju, kao što maltretira sve oko sebe - onda još postoji nada da je živa i zdrava negdje pobjegla....vjerujem da policija o tome itekako razmišlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije